AgriWatch

Landmand om klimaafgift: "Så rykker du alvorligt ved vores muligheder for at overleve"

En klimaafgift vil ødelægge mulighederne for erhvervet og fjerne incitamentet til at investere i grønne løsninger, påpeger jysk landmand.

Foto: Jens B'ttner/AP/Ritzau Scanpix

Tankerne fra de økonomiske vismænd om at indføre en klimaafgift for landbruget kan på ingen måde være guds gave til menneskeheden.

Så klar i mælet er landmanden Karsten Villumsen, der driver en bedrift ved Ikast med 3.600 kalve og produktion af 36.000 svin om året samt korn og kartofler på 1.500 hektar.

Landmanden er meget skeptisk over for en klimaafgift.

Det skriver Information.

"Med de tal, jeg har hørt, skal vi have 50 procent mere for vores kød, for at vi kan være samme sted økonomisk. Det er ikke realistisk. Det er som at gå ned til 3F og sige: 'Nu reducerer vi lige lønnen med 50 procent. Synes I ikke, det er en god idé? Det kan I sikkert godt lige omstille jer til. Det er bare for at sige, at hvis du ændrer så voldsomt på rammebetingelserne, så rykker du alvorligt ved vores muligheder for at overleve," siger han til avisen.

De miljøøkonomiske vismænd foreslår en CO2-afgift på 1200 kr. i sin seneste rapport.

Ifølge Landbrug & Fødevarers klimadirektør Niels Peter Nørring vil en CO2-afgift af den kaliber skabe en samlet regning for landbruget på 15-16 mia. kr. Ifølge vismændenes rapport vil tabet af arbejdspladser i landbrugs- og fødevaresektoren løbe op i 17-19.000 arbejdspladser som konsekvens af en ensartet CO2-afgift

"Landbruget kan og vil flytte sig år efter år, men vi kan ikke lave omstillingen fra den ene dag til den anden, så vi kan få reduceret CO2-afgiften betydeligt. Landmændene vil i deres kalkuler sige, at dette ikke kan lykkes at få en solid økonomi med en CO2e-afgift på 1200 kr., og derfor vil de lukke og slukke produktionen," sagde klimadirektør i Landbrug & Fødevarer, Niels Peter Nørring i forbindelse med rapporten til AgriWatch.

Danmarks Naturfredningsforening laver klimaplan for landbruget

Landboforening frygter CO2-afgift

Miljøvismand: Den samlede regning bliver større uden CO2-afgift i landbruget 

Mere fra AgriWatch

DLG er klar til at levere non-gm soja igen

Efter to måneders afbrudt forsyning, er det lykkedes grovvarekoncernen at få fat i partier, så der igen kan leveres non-gm soja til mælkeproducenterne. Priserne vil dog være højere, melder vicekoncerndirektør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch