AgriWatch

Gods frygter svindende indtægter ved den grønne omstilling

Omstillingen til solceller og varmepumper kan tage en stor luns af Dønnerup Gods' indtægter, der producerer flis via sit skovbrug.

Foto: Claus Lunde

Vestsjællandske Dønnerup Gods kan over de kommende år miste en betydelig del af sin indtægt ved sine 1200 hektar skovbrug.

Efterspørgslen på restproduktet flis fra godsets skov, der bruges af kraftvarmeværker, vil svinde ind i takt med, at energikilder som solceller og varmepumper vinder frem, og Dønnerup Gods har ikke noget alternativ til den tabte indtægt, skriver Børsen.

"Det vil betyde en alvorlig forringelse af økonomien i løvtræsproduktionen. I dag tjener vi f.eks. penge på alle de tidlige tyndinger, hvor træet ikke kan bruges til andet end flis. Vi ser ind i et scenarie, hvor indtægter bliver til udgifter, når vi skal passe vores bevoksninger," siger Niels Otto Lundstedt, der er godsforvalter på Dønnerup Gods til Børsen.

Det svækker ifølge Niels Otto Lundstedt incitamentet til at rejse flere hurtigtvoksende træer, da indtjeningsgrundlaget langsomt vil forsvinde med den grønne omstilling.

De danske skovdistrikter producerer 2 mio. ton træflis årligt, som omsættes for 300 mio. kr. Ifølge Dansk Skovforening ventes produktionen at være på omkring 250.000 ton i 2050.

Foruden stillingen som godsforvalter på Dønnerup Gods er Niels Otto Lundstedt også næstformand i Skovforeningen.

Udover de 1200 hektar skovbrug udgøres Dønnerup Gods også af 500 hektar agerjord. I regnskabsåret 2019 havde godset en nettoomsætning på 20,4 mio. kr. og en bundlinje på minus 15,8 mio. kr.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch