AgriWatch

GUDP uddeler 80 millioner – hestebønner er topscorer

Der skal mere tempo på udviklingen af danske alternativer til sojafoder, vurderer Miljøstyrelsen, der nu uddeler 15 mio. kr. til forskning i hestebønner. Flere andre landbrugsprojekter får også tilskud.

Foto: Morten Langkilde

Julegaverne kommer tidligt i år for en række ansøgere af GUDP-midler.

80 mio kr. bliver således fordelt på 12 ansøgere. Det skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

Den største luns tilfalder Aarhus Universitet og et forædlingsprojekt, som skal udvikle nye sorter af hestebønner til foder, som er egnet til det danske klima og har bedre proteinkvalitet end de sorter, man dyrker i dag.

Formand for GUDP, Mikael Thinghuus, fortæller, at særligt problematikken med den store import af soja har været et tema ved årets vurdering af ansøgninger.

"I 2020 har vi således prioriteret udviklingen af alternative proteinkilder højt, fordi der er et behov for at finde erstatninger til importeret soja. Vi ser samtidig en markedsudvikling med kraftig vækst i efterspørgslen efter plantebaserede fødevarer, og derfor er det naturligt, at GUDP prioriterer udvikling på det område højt," siger han.

GUDP har desuden i denne omgang givet støtte til et projekt, der skal undersøge UV kombilys i staldmiljø. Her har iværksætterselskabet Farmer- Light modtaget 11,4 mio. kr.

Herunder fremgår hele listen over modtagere.

Mere fra AgriWatch

Statslig landbrugsfond tabte knap 100 millioner sidste år

”Vanvittigt dårligt bytteforhold” i flere projekter verden rundt, bærer skylden for, at fonden Danish Agribusiness Fund, der har pensionskasser af staten som bagmænd til at nedjustere. Kendt svineprojekt i Kina fik ekstra lån, fortæller direktør.

Kornpriserne hamrer op efter opsigtsvækkende prognose

En prognose fra det amerikanske landbrugsministerium indikerer, at den globale kornhøst vil falde 28 mio. tons. Samtidig begrænser Indien eksport af hvede. Det får priserne til at stige eksplosivt til det højeste niveau nogensinde. (Opdateres)

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch