Millioner fra EU skal gøre landbruget mere fossilfrit

Med 15 mio. kr. skal blandt andet et projekt med danske parter undersøge landbrugsteknologier i et forsøg på at gøre landbruget grønnere.
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Landbruget har både de teknologiske og stratiske muligheder for en grøn transformation af sektoren.

Men værktøjerne bliver ikke brugt, og det betyder, at landbruget generelt fortsat er afhængigt af fossile brændstoffer til energi og produktion.

Men det vil et tre-årigt EU-projekt med 15 mio. kr. i ryggen lave om på.

Pengene kommer fra EU's rammeprogram for forskning og innovation, Horizon 2020, nu bevilget 2 mio. euro eller cirka 15 mio. kr. til et projekt, der skal koordinere en indsats for at fremme allerede eksisterende grønne landbrugsteknologier og få dem bedre implementeret, samt anvise veje for fremtidig forskning og udvikling.

Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Med i projektet, der går under navnet AgroFossilFree, er en række europæiske virksomheder og vidensinstitutioner, bl.a. professor Claus Grøn Sørensen fra AU Engineering, Aarhus Universitet.

"Vi ser en relativt stor kløft mellem nyudviklede teknologier og strategier og så den faktiske anvendelse af disse bæredygtige teknologier i landbrugssektoren over hele Europa. Med dette projekt vil vi forsøge at finde ud af, hvilke problemer der er med at få teknologierne implementeret, hvilke barrierer der eksisterer, hvilke begrænsninger og muligheder der er, hvordan teknologierne spiller sammen og om der mangler noget," siger Claus Grøn Sørensen.

AgroFossilFree koordineres af Center for Research and Technology Hellas (Certh) og indeholder i alt 15 partnere fra ni lande. Konsortiet inkluderer forskere, landbrugsorganisationer, industrielle partnere og serviceudbydere, som samles i 8 innovationsklynger. Fra dansk side deltager Seges og Aarhus Universitet.

Landbrugsfond dirigerer millioner mod klimaprojekter

60.000 ton svineblod kan blive til fødevarer

Agtech-selskab vil erobre markeder uden for de danske grænser 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også