Dyrlæger kritiserer handleplan for aflivning af mink

Landbrugets Veterinære Konsultationstjeneste er bekymret for, at "vi skyder os selv i foden" ved at fjerne de mink, der har opnået modstandskraft mod coronavirus.
Foto: FABIAN BIMMER/REUTERS/Ritzau Scanpix
Foto: FABIAN BIMMER/REUTERS/Ritzau Scanpix

Regeringens aflivningsstrategi af mink får nu kritik fra Landbrugets Veterinære Konsultationstjeneste.

Det fremgår af en pressemeddelelse.

"Vi kan ikke se, at den udmeldte strategi kan løse problemet. Risikoen, for at de nye dyr, der indsættes på farmene, smittes, er lige så stor som før, da de er fuldt modtagelige. Vi er dybt bekymret for, at vi skyder os selv i foden ved at fjerne dyr, der har opnået modstandskraft for sygdommen. Disse dyr kan netop vise sig at være guld i bekæmpelsen," skriver LVK.

Ifølge rådgivningsfirmaet er det for voldsomt, at alle minkfarme, der ligger 7,8 kilometer fra en smittet minkfarm, skal aflives. Det skal ses i lyset af, at det hidtil har været fremme, at smitten ikke via luften spredes mere end 2 meter.

"Vi medgiver gerne, at en sikkerhedsmargen kan være formålstjenlig så længe ingen ved, hvordan smitten spredes, men der er immervæk langt fra 2 meter til 7,8 kilometer," skriver LVK.

Dyrlægerne i firmaet anbefaler i stedet at beholde så mange dyr som muligt med antistoffer for at dæmme op mod nysmitte og samtidig bruge avlsdyr fra farme, der har haft smitten, til indsættelse på sanerede nysmittede farme.

Herudover skal man ifølge LVK's anbefalinger fortsat screene to gange om uge og straks aflive nysmittede farme.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også