AgriWatch

Corona og afrikansk svinepest sætter prisretningen for landbruget

Både coronavirus og afrikansk svinepest kommer til at afgøre prisdannelsen på en række af landbrugets produkter, men det giver samtidig usikkerhed om eksport og markedsforhold.

Foto: Peter Hove Olesen/Ritzau Scanpix

Coronakrisen tog toppen af svinenoteringen efter et år med høje priser, og udbruddet af afrikansk svinepest i Tyskland kommer til at sende priserne yderligere ned.

Det er forventningen fra Seges, lyder det i en ny markedsvurdering.

"Vi kommer fra en situation med relativt høje priser til en situation, hvor svinenoteringen kun lige sniger sig over prisen i et 'normalår'. Det er dog fortsat et niveau, hvor hovedparten af producenterne er i stand til at skabe overskud," siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Seges, i en pressemeddelelse.

Situationen for smågrisene er blevet vanskeliggjort, eftersom de tyske slagtesvineproducenter er mere tilbageholdende end tidligere med at tage danske grise ind, da Kina har lukket for importen af tysk svinekød.

Det giver stor usikkerhed, siger Klaus Kaiser, der forventer en gradvis stabilisering af smågrisemarkedet i Europa, fordi der er stor efterspørgsel fra Kina på svinekød, og samtidig bliver en del af den tabte tyske eksport ud af EU samlet op af andre EU-lande.

"Desuden vil en del tyske svineproducenter stoppe, så markedsbalancen bliver genoprettet. Så efter det aktuelle prisdyk forventer vi, at priserne på smågrise gradvist vil stige, og at vi for 2021 som helhed vil se priser i nærheden af et 'normalår'," siger Klaus Kaiser. 

Samtidig lyder det fra Flemming Nør-Pedersen, der er direktør i Landbrug & Fødevarer, at organisationen særligt følger coronavirus og afrikansk svinepest, men også brexit har organisationens store opmærksomhed for tiden.

Alle tre faktorer gør det til et vanskeligt marked for landbrugsprodukter, siger direktøren i meddelelsen. Derfor arbejder lobbyorganisationen for bedre eksportvilkår og afsøger nye eksportmuligheder.

Prisen på mælk har siden februar 2018 ligget nogenlunde stabil på et niveau lige over prisen i et "normalår". Stabiliteten ventes at fortsætte ind i 2021 omkring det nuværende niveau, skriver Landbrug & Fødevarer i pressemeddelelsen.

Tilsvarende gælder prisen på hovedafgrøderne, der i mindre grad har været påvirket af coronakrisen. En yderligere eskalering af coronakrisen eller et hårdt Brexit kan dog ændre forudsætningerne for den forventede prisstabilitet, vurderer Landbrug & Fødevarer.

Antallet af vildsvin med svinepest runder 40 i Tyskland

Danish Crown vil ansætte 375 på danske slagterier

Svinepesten spreder sig: Fundet i nyt tysk landdistrikt 

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch