27 minkfarme er nu smittet med coronavirus

Antallet af coronasmittede minkfarme forsætter med at vokse. Smitten er fortsat begrænset til to nordjyske kommuner.
Foto: Sergei Grits/AP/Ritzau Scanpix
Foto: Sergei Grits/AP/Ritzau Scanpix

Coronavirus spreder sig i hastigt tempo blandt nordjyske minkfarme, hvor i alt 27 ejendomme nu har konstateret smitte.

Det fremgår af Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Værst ser det fortsat ud i Hjørring Kommune, hvor 23 af kommunens 65 minkejendomme har konstateret coronavirus blandt mink. De resterende fire tilfælde er konstateret i nabokommunen Frederikshavn, der i alt tæller 51 minkejendomme.

Opgørelsen er foretaget fredag eftermiddag, hvorfor der med stor sandsynlighed er et skyggetal af smittede minkfarme, som endnu ikke er kommet frem.

Det for længst konstateret, at mennesker og mink kan smitte hinanden med coronavirus, men hvorfor så mange minkfarme er blevet smittet er stadig et mysterium.

For en uge siden appellerede nordjyske minkavlere myndighederne til at standse smitten ved at aflive de mange tusinde syge dyr.

"Da de første tre farme blev ramt i juni, aflivede veterinærmyndighederne alle dyrene. Det virkede, og der faldt ro over det i lang tid. Nu er smitten poppet op igen, og de ramte farme ligger som perler på en snor fra Frederikshavn til Hirtshals. Jeg ser ikke andre muligheder for at få det stoppet end at aflive dyrene på de ramte farme," sagde John Elling, formand for Nordjyllands Pelsdyravlerforening, til Finans.

Flere uanmledte besøg

Fødevareminister Mogens Jensen (S) strammede fra mandag den 21. september op for kontrollen af de danske minkfarme som konsekvens af det kraftigt stigende antal coronasmitte i minkbesætninger.

"Det er naturligvis bekymrende, at smitten breder sig, og vi skal sikre, at smitterisikoen er så lille som muligt," sagde Mogens Jensen i en pressemeddelelse og tilføjede:

"Derfor har jeg bedt Fødevarestyrelsen om at tage på uanmeldte stikprøvekontroller for at tjekke op på, om de ansatte på landets minkfarme følger myndighedernes anvisninger om brug af værnemidler og andre forholdsregler," siger Mogens Jensen.

Forholdsregler om brug af mundbind, håndsprit og andre værnemidler skal overholdes, lød det fra ministeren.

Udover de uanmeldte stikprøver blev overvågningen i de nordjyske kommuner Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev og Jammerbugt intensiveret yderligere.

Siden juli har det været et lovkrav, at alle der færdes i minkbesætninger, skal bruge værnemidler for at undgå coronasmitte mellem mennesker og dyr.

AgriWatch har tidligere beskrevet, at det er statskassen, der betaler for at coronateste de danske minkfarme.

Statskassen betaler for nye coronatest af danske mink 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også