AgriWatch

Salget af svin holder skindet på eksport-næsen

Eksporten fra den danske fødevareklynge er steget i årets første halvår, men indtægterne er markant lavere end forventet inden coronapandemiens ankomst.

Foto: Peter Hove Olesen/Ritzau Scanpix

Den danske eksport af fødevarer og landbrugsprodukter har været hårdt ramt af coronakrisen.

Det understreger en ny opgørelse fra Landbrug & Fødevarer, der har gjort regnebrættet for første halvdel af året op.

Samlet set er den danske fødevareklynges eksport faktisk steget med 966 mio. kr. i første halvår 2020 i forhold til samme periode året før. I årets første seks måneder har klyngen eksporteret for 83,4 mia. kr. mod 82,4 mia. kr. i 2019.

Modtag AgriWatchs nyhedsbrev gratis!

Fremgangen kan tilskrives eksporten af svin, der er steget fra 15,2 mia. kr. i første halvår 2019 til 19,3 mia. kr. i år.

Mens året indtil videre er bedre end 2019 på eksportfronten, er tallene dog markant lavere end forudset af regnemaskinerne i Landbrug & Fødevarer. Eksporten er således 4,6 mia. kr. lavere, end organisationen forventede, inden coronakrisen ramte.

"En stor del af nedgangen i eksportindtægterne rammer direkte ned på erhvervets bundlinje, da der i høj grad er tale om lavere priser eller varer, der haves på lager, men ikke er blevet solgt. Oven i de tabte eksportindtægter kommer et væsentligt mindre, men dog ikke ubetydeligt tab på hjemmemarkedet," skriver Landbrug & Fødevarer i den nye opgørelse.

Det største eksportfald er ikke overraskende kommet i pelssektoren, hvor minkavlerne har eksporteret for 3 mia. kr. mindre end i samme periode i 2019.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch