AgriWatch

Dansker flyttede til udlandet som 22-årig og står nu i spidsen for 25.000 hektar i Rusland

Karrierevejen: Der er intet bedre end duften af frisk pløjet muld for afgrødedirektøren i den store landbrugsbedrift RBPI Group. Et udlandsophold skulle blot have varet et par år, men er endt med at blive Linne Fromm-Christiansens store passion og liv.

Foto: PR-foto

39-årige Linne Fromm-Christiansen er afgrødedirektør i virksomheden RBPI Group (Russia Baltic Pork Invest Group)

Hun har grønt diplom fra Vejlby landbrugsskole 2003 – samt 3 merkonom fag fra købmandsskolen i økonomi.

Her fortæller hun om sin karrierevej.

Hvilken karrierevej så du for dig selv som ung?

"Jeg har altid vidst, jeg skulle landbrugets vej. Når man som jeg har en far, der er 110 pct. passioneret planteavler, og en bedstefar, der "kidnappede" mig fra legestuen i en alder af fire år, for at jeg kunne komme med i marken, kan man vist godt tillade sig at sige, at jeg altid har haft diesel i blodet og vinterhvede på hjernen.

Modsat mange af mine landbugsskolekammerater på grundforløbet har jeg aldrig tvivlet på, at det var ad planteavlsvejen, jeg skulle gå. Naturen, friheden, den friske luft og det at se noget gro har altid fascineret mig. Der er ikke noget så dejligt som duften af frisk pløjet muld i efteråret, så ved man, at grunden for næste års avl bliver lagt i jorden.

Ligeledes har det altid været et fascinationsmoment, at man kun har et skud i bøssen. Hvis man kommer for sent med såning, gødning eller en sprøjtning, kan man tabe et helt års arbejde på gulvet. Hvis man vil være blandt de bedste, kræver det, at man gør en ekstraordinær indsats og yder sit bedste hver dag 365 dage om året, også de dage hvor alting går imod en. Det er for mig den største motivation, men også det der giver de daglige adrenalin kick og lysten til at fortsætte i højeste gear."

Hvad har været afgørende for dine karrierevalg?

"Det var i mange år min store drøm at blive selvstændig landmand i Danmark og nok det ønske, der i sin tid var den helt store motivation for at gå landbrugets vej. Ønsket om at have sit eget landbrug med et par medarbejdere og ellers selv køre maskiner, reparere, lave bogholderi og alle de andre ting, der følger med det liv.

Det var i mange år min store drøm at blive selvstændig landmand i Danmark

Linne Fromm-Christiansen, afgrødedirektør, RBPI Group

Min karriere har imidlertid taget en helt anden drejning, efter jeg tog til udlandet i en alder af 22 år. Mit udlandsophold skulle kun have varet et par år, men er nu endt med at blive min helt store passion og mit liv. Det er langt fra det, jeg havde forventet for 20 år siden og nok også lidt af en tilfældighed. De mennesker, der gav mig muligheden for at afprøve mine lederegenskaber og fagligheden inden for planteavl og havde troen på mig, da jeg startede i Slovakiet som meget ung, skylder jeg en stor tak.

Uden deres tillid og troen på mine evner var jeg aldrig endt på den position og i det job, jeg har i dag. De gav mig muligheden for at bevise mit værd og for at skabe en karriere, selv med den relativt korte uddannelse jeg har. Jeg greb chancen og har arbejdet hårdt og meget for at nå dertil, hvor jeg er i dag, men har aldrig et sekund fortrudt de valg, jeg har gjort med hensyn til min karriere."     

Hvilket punkt i dit CV repræsenterer det største skifte i din karriere?

"Mit CV er relativt kort, og der har ikke været karriereskift undervejs. Fra 2004 og frem til i dag har jeg haft fire forskellige arbejdspladser i Rusland og Østeuropa, hvoraf de 13 år er hos RBPI, hvor jeg også er ansat i dag. Jeg plejer at sige, at jeg er RBPI og RBPI er mig, hvilket man godt kan tillade sig at sige, når man har været med til at starte farmen op fra 0 hektar til de 25.000 hektar, vi dyrker i dag."

Hvad er det bedste råd, du har fået i din karriere?

"Mit job har til tider været meget krævende både fysisk og psykisk - mange arbejdstimer og store daglige udfordringer at skulle løse. I 2018, hvor vi fik ASF på en af vores farme umiddelbart inden høst og skulle løse de problemer det medførte samtidig med høst af 60.000 ton korn og såning af 12.000 hektar i to regioner, var det næsten for meget en overgang. Men en klog person sagde til mig:

"Ingenting kommer af ingenting, kun lommeuld og rudekuverter – så kæmp videre og tag udfordringerne som en læring, også selvom det er hårdt og svært at se lyset for enden af staldgangen. Men husk, at kaospiloten, der kan lede en virksomhed igennem en krise og få medarbejdernes loyalitet og opbakning i en svær tid, ofte også er den leder, der har det DNA, der kræves for at løfte virksomheden til det næste skridt."

Indimellem når noget er kørt fast, besværligt eller problematisk, tænker jeg tilbage på det råd, jeg fik dengang og ved så, at manden havde ret. Det hjælper ikke noget at give op på halvvejen, for så kommer man aldrig videre i sit liv.

Hvad er den værste beslutning, du har taget i din karriere, og hvad gjorde du for at rette op på det?

"Jeg blev tilbudt et job i Litauen for at hjælpe et nødstedt landbrug på ret køl igen. Det lød umiddelbart som en super spændende og udfordrende mulighed, så den greb jeg ud efter. Landbruget var på 24.000 hektar, lokalt ejet og ledet, hvilket jeg ikke så som noget problem.

På med vanten, i arbejdstøjet og glem alt om 40 timers arbejdsuger, sommerferie og festivaller, indtil I har bevist, at I kan

Linne Fromm-Christiansen, afgrødedirektør, RBPI

Det viste sig imidlertid at være en helt anden måde at drive virksomhed på end den, jeg havde kendskab til, og noget jeg ikke kunne gradbøje til at passe i min verden. Det resulterede i, at jeg kun var ansat i 8 måneder, hvorefter jeg sagde op og kom tilbage til Rusland. Det var spændende, og jeg lærte meget og fik oplevelser, som jeg ikke ville have været foruden. Men i det lange løb var det ikke en verden for mig."

Hvilken personlig egenskab har du trukket mest på i din karriere?

"Jeg har helt klart brugt mine faglige egenskaber, min logiske sans, evnen til at planlægge og evnen til selv at køre maskiner mest de først 10 år, jeg var ude. Nu er mit job udelukkende ledelse og økonomisk styring. Men det er også noget, jeg har rigtigt stor interesse for, så det er perfekt at være en del af en virksomhed, hvor man kan udvikle sig, i takt med at virksomheden vokser.

Min erfaring er, at de bedste ledere er dem, der kende håndværket fra bunden og arbejder sig op. Uddannelsen er mindre vigtig, da man kan lære mange ting i sit job, som en uddannelsesinstitution ikke evner at viderebringe. 90 pct. af de ledere og mellemledere, vi har i RBPI i dag, er mennesker, der har arbejdet sig op fra produktionen uden en reel uddannelse udover erfaring og vilje."

Hvilket råd vil du give nyuddannede, der ønsker en karrierevej som din?

"Mit motto har altid været "viljen til at ville - giver evnen til at kunne."

Hvis jeg ikke havde haft viljestyrken, arbejdslysten og de faglige evner i planteavl og ledelse, var jeg aldrig nået dertil, hvor jeg er i dag. Også set ud fra det synspunkt at jeg som kvinde har bevæget mig ind i en mandsdomineret verden i Rusland.

Så på med vanten, i arbejdstøjet og glem alt om 40 timers arbejdsuger, sommerferie og festivaller, indtil I har bevist, at I kan – både over for jer selv, men også over for potentielle arbejdsgiver."

Landbrugsraadet førte Børsting til direktørjob i DLG

Direktør for stor maskinforretning tog imod de muligheder der dukkede op

Vikinggenetics-direktør: "Jeg har aldrig haft ét karrierevalg eller en karriereplan" 

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch