Landmænd udarbejder 38 forslag til at nå klimamålsætning

For at få landbrugets input, til hvordan branchen kan bidrage til at nå Danmarks målsætning om 70 pct. reduktion af CO2-udledningen, har Tænketanken Frej samlet danske landmænd i workshops. Landmændene har sammen udarbejdet 38 forslag til reduktioner.
Foto: PR-foto Tænketanken Frej
Foto: PR-foto Tænketanken Frej

38 forslag er blevet udarbejdet af danske landmænd til at nå landets klimamålsætning for CO2-udledning. 24 peger på, hvad landbruget selv kan gøre for at nå målsætningen, mens 14 peger på, hvad politikerne kan gøre.

90 landmænd fra forskellige sektorer og steder i landet har været sat sammen i workshops DLG og flere landboforeninger har været med til at arrangere, og som er faciliteret af Tænketanken Frej.

Her skulle landmændene i fællesskab udarbejde nogle forslag, til hvad dansk landbrug og politikere kan gøre, hvis Danmark skal nå sin målsætning om at reducere CO2-udledningen med 70 pct. i 2030 sammenlignet med 1990.

Foto: PR-foto Tænketanken Frej
Foto: PR-foto Tænketanken Frej
 

"Vi vil gerne have, at vi kommer i mål med 70 pct.-målsætningen. Hvis der skal ske noget med klimaet, er det enormt vigtigt og værdifuldt at spørge dem, der sidder med hænderne – ikke på kogepladen – men i jorden og på stalddørene," siger udviklingsdirektør i Tænketanken Frej, Iben Krog Rasmussen, til AgriWatch.

De 38 klimaforslag blev fremlagt fredag på Egeskov Slot, hvor politikere og landbrugsaktører var fremmødt. Blandt andet var repræsentanter fra videncentret Seges også til stede, og organisationen understreger vigtigheden af at høre landmændenes idéer.

"Der er ingen tvivl om, at hvis vi skal lykkes med målsætningen, så skal det være dem, der sidder med det, der skal være med til at tage initiativ. Landmændenes egne forslag danner grundlaget for, at der kan finde en implementering til stede i forhold til de tiltag, der vil komme," siger klimachef i Seges, Hans Thysen, til AgriWatch.

Foto: PR-foto Tænketanken Frej
Foto: PR-foto Tænketanken Frej
 

I forbindelse med workshopsne har tænketanken inviteret folketingspolitikerne Ida Auken fra De Radikale Venstre og Thommy Ahlers fra Venstre til at møde landmændene i marts. Thommy Ahlers påpeger i forbindelse med forslagene, at han var imponeret over kreativiteten og passionen blandt landmændene.

"Hvis landmændene, politikerne, forskningsverden og forbrugerne samarbejder, er det muligt at nå 70 pct.-målsætningen frem mod 2030," siger Venstre-politiker og medlem af Folketinget Thommy Ahlers i en meddelelse.

Selv om de 90 landmænd er samlet fra planteavls-, svine- og kvægsektoren og fra forskellige steder i hele landet, så Tænketanken Frej gerne antallet af landmænd til at være højere.

Udviklingsdirektør Iben Krog Rasmussen påpeger, at hvis forslagene skulle nå ud til alle landbrugets grene, skulle antallet have været højere. Dog mener hun, at forslagene er et vigtigt startskud til at nå klimamålsætningen.

"Første side i enhver implementeringsbog om at skabe forandring vil sige, at hvis der skal ske ændringer, så skal de, der skaber forandringen, synes, det er en god idé. Hvis en lov skal håndhæves og udføres, skal der være en legitimitet og mening bag loven. Det skal give mening, så klimadagsordenen ikke bare sættes af Christiansborg," siger Iben Krog Rasmussen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også