AgriWatch

Hårdt brexit kan koste Arla 100 mio euro

Et brexit uden en handelsaftale mellem EU og Storbritannien kan blive en dyr omgang for Arla og øvrige mejerieksportører, lyder det fra Arla-direktør.

Foto: Andrew Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix

Hvis EU og Storbritannien ikke kan blive enige om en frihandelsaftale, og hvis britiske toldsatser bliver på op til 50 pct., så vil det koste europæiske eksportører af mejeriprodukter omkring 1,2 mia. euro, svarende til knap 9 mia. kr., vurderer Peter Giørtz-Carlsen, Europa-direktør hos Arla, over for Børsen.

"For Arla vil det alene i told, viser vores foreløbige analyser, løbe op i op mod 100 mio. euro eller trekvart mia. kr., hvis England bliver tredjeland. Dertil kommer så handelshindringer som andre fødevareregler, ekstra kontroller af fødevarer og lastbiler osv. Det kan betyde ventetider ved grænserne på otte dage eller mere. Og det bliver dyrt. Både vi og de britiske forbrugere rammes, for så store ekstraomkostninger kan intet mejeriselskab absorbere. De må lægges på priserne og vil ramme salget," siger han til Børsen.

Det britiske marked tegner sig for omkring en fjerdedel af Arlas omsætning.

Storbritannien trådte ud af EU 31. januar, men følger frem til årsskiftet en overgangsordning, der sikrer bl.a. frihandlen mellem EU og Storbritannien resten af året. Parterne er endnu ikke blevet enige om en ny aftale.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch