AgriWatch

Økologer: Små landbrug har store miljøløsninger

Små økologiske landbrug har mange løsninger, der skal bidrage til et bedre klima, mener et par, der driver økologisk landbrug.

Foto: Ladefoged Joachim/Ritzau Scanpix

Der er mange klimafordele ved at drive små økologiske landbrug.

Det mener ægteparret Louise Hansen og Anders Hedegaard, der driver økologisk landbrug ved Pandrup. Det skriver avisen Økologisk Landbrug.

"Vi har regnet lidt på det, og vi oplagrer cirka ti gange så megen energi, som vi forbruger, blandt andet fordi vi får strømmen fra solceller på taget. Derudover ligger 20 ud af vores 60 ha på gården i skov, både for at lagre kulstof og for at skabe levesteder for dyrene. Og så har vi ti ha sammenlagt, som er eng og mose, og 3,5 ha, som er aroniabærplantage," siger Louise Hansen, der dog ikke mener, at landbruget er mere klimavenligt end konventionelt, men at dyrkningsformen og driften åbner andre muligheder for at tænke klima.

I løbet af de seneste 12 år er det økologiske areal i Danmark blevet fordoblet. I 2019 fyldte det økologiske areal godt 11 pct. af det samlede produktionsareal, hvilket er en fordobling i forhold til i 2007. Det økologiske areal udgjorde således 300.000 hektar sidste år, hvilket svarer til størrelsen på Fyn.

Sønderjysk fjerkræslagteri løfter overskuddet

På størrelse med Fyn: Det økologiske areal runder en milepæl

EU vil mere end tredoble økologisk landbrugsareal på ti år 

Mere fra AgriWatch

Fugleinfluenza breder sig i Frankrig

Den meget smitsomme fugleinfluenza er registreret på en fjerkræfarm i det nordlige Frankrig. Trods nationale restriktioner breder smitten sig i landet og uden for grænserne.

Snævert fokus på lavbundsjorde kan koste dyrt

Når der på få år skal udtages store arealer med lavbundsjord til kun ét formål, risikerer andre hensyn at blive overset eller helt glemt. Det frygter sekretariatsleder, der netop arbejder med jordfordeling.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch