AgriWatch

Økonom: Vilkårene i Dansk Landbrugskapital bør genovervejes

Blot 20 pct. af midlerne i Dansk Landbrugskapital er kommet ud at arbejde siden lanceret i 2017. Løbetiden er for kort, og det belaster likviditeten, mener cheføkonom i Sagro.

Foto: PR/Sagro

Det blev kaldt en "en redningsfond" fra regeringen, da Vækstfonden og fire pensionskasser i februar 2017 spyttede 1 mia. kr. i fonden Dansk Landbrugskapital.

Siden er blot omkring 20 pct. af fondens midler blevet udlånt til landbrugsbedrifter, og ifølge Morten Dahl Thomsen, cheføkonom i Sagro, er det derfor oplagt af genoverveje vilkårene i fonden. Det skriver han i en kommentar, hvor han særligt hæfter sig ved vilkårene for tilbagebetaling.

"Løbetiden er for kort, hvilket belaster likviditeten ekstraordinært i virksomheden. Løbetiden er maksimalt otte år, hvilket oftest resulterer i øget likviditetsnulpunkter. Det er en betydelig risiko for virksomheden, især hvis DLK-finansieringen udgør en stor andel af den samlede gæld. Vi har også fortsat til gode, at de øvrige kreditorer nedsætter afdragene eller reducerer gælden i tilstrækkeligt omfang på den foranstående del, som kompensation for det øgede likviditetskrav til DLK-lånet," skriver han i kommentaren.

Morten Dahl Thomsen mener, at den korte løbetid delvist kan imødekommes ved, at der relativt let kan opnås afdragsfrihed i de år, hvor afregningspriserne er lave, og hvor likviditeten ikke hænger sammen.

"Her træder DLK-lånet tilbage, og afdragende udskydes til fordel for de øvrige kreditorer. Udfordringen er dog, at løbetiden på maksimalt 8 år bibeholdes, hvorfor likviditetsbelastningen øges yderligere i den resterende løbetid på lånet," lyder forslaget.

I september 2019 sagde Anette Eberhard, der er chef for PKA's særlige enhed for alternative investeringer, kaldet PKA AIP, til AgriWatch, at hun ikke var imponeret over Dansk Landbrugskapital

"Vi kunne godt have ønsket os, at det gik bedre. Det er jeg fuldstændig sikker på, at Vækstfonden også synes," sagde hun.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch