Mælkeproducent blev ramt af den perfekte storm

Et drastisk fald i køernes mælkeproduktion og travlhed med et nyopsat biogasanlæg skar hele overskuddet væk for landbruget Nørgård Agro i 2019. "Vi lavede virkelig benspænd for os selv," lyder det fra ejer Anders Nørgård.
Foto: William Rønfeldt Kristensen
Foto: William Rønfeldt Kristensen

En byge af uforklarlige problemer og travlhed skyllede i 2019 over Nørgård Agro og skabte den perfekte storm for et dårligt regnskabsår.

Det fortæller indehaver Anders Nørgård.

I udgangen af 2018 begyndte Nørgård Agros besætning på omkring 830 køer at producere mindre og mindre mælk.

"Vi ved ikke, hvad vi blev ramt af. Vi mistede næsten 10 kg mælk per ko per dag over en måned. Vi har haft mange idéer til hvorfor, og jeg ved ikke, hvad der er mest rigtig," siger Anders Nørgård, delejer af Nørgård Agro og bestyrelsesmedlem i L&F Kvæg, til AgriWatch.

Køerne, der producerede 40 kg mælk per dag, var strøget ned til 32 kg, da det stod værst til.

Nedgangen i produktionen kostede bedriften 20-25 pct. af omsætningen, og det kan ses op bundlinjen.

"På et normalt år skal vi tjene mellem 4-5 mio. kr., hvis tingene går, som de skal. Vi lander på et sort nul eller et mindre overskud. Det er ikke katastrofalt, men det er heller ikke noget kønt resultat," siger Anders Nørgård og fortsætter:

"Vi har lavet resultater i ti år, der kun er gået fremad. I 2019 blev vi ramt af den perfekte storm."

Stadig et mysterie

Anders Nørgård og faderen Steen Nørgård, som også er medejer af bedriften, kunne ikke gennemskue, hvad der lå bag den dalende produktion. Anders Nørgård kalder det den største udfordring i bedriftens 11-årige historie, og det var svært at finde én grund til, at produktionen gik ned.

Hans bedste teori er udskiftelsen af gips med kalk, som man desinficerede gyllefibre med til at øge ph-værdi og dræbe bakterier.

"Da vi startede med biogas i efteråret 2018, måtte man ikke køre med gips, da der er for meget svovl i, så vi erstattede det med kalk, og jeg tror, at det startede med at gå galt her," siger Anders Nørgård, som dog ikke har kunnet få bekræftet den egentlige årsag.

Under forløbet var der otte rådgivere ude på bedriften for at finde problemet. Anders Nørgård skiftede strøelsen ud flere gange, indtil nedgangen stoppede, men derefter skulle der nye løsninger til at få produktionen op på normalt niveau.

Siden september er kurven vendt, og ifølge Anders Nørgård er mælkeproduktionen tilbage på 80 pct. på nuværende tidspunkt.

"Vi er ikke helt tilbage, hvor vi gerne vil være produktionsmæssigt, men økonomisk er vi der næsten, da vi fodrer lidt billigere, end vi gjorde tidligere," siger Anders Nørgård.

Bremser investeringer

Anders Nørgård betegner 2019 som et år fyldt med benspænd, der blev forårsaget af blandt andet ham selv.

"Jeg må nok også erkende, at i efteråret 2018, da vi startede biogassen op, var jeg ikke tilstrækkelig tilstede i forretningsgrenen med mælk. Der lærte jeg på den hårde måde at udlicitere noget ansvar," siger Anders Nørgård.

Det hårde år påvirker også planerne for fremtiden. En udvidelse af bestanden på 70 køer lå på tegnebrættet, men inden det skal blive en realitet, skal Nørgård Agro først vise resultater igen.

Det forventer Anders Nørgård kommer i indeværende regnskabsår.

"I 2020 er vi noget nær tilbage på tidligere tiders niveau," siger Anders Nørgård og fortsætter:

"Jeg har lært lektien og lavet det mest pessimistiske budget, jeg nogensinde har lavet. Nu vil jeg lave nogle rammer, hvor der er likviditet nok. I første kvartal kørte vi et pænt stykke over."

Det er ikke muligt at få adgang til Nørgård Agros årsregnskaber, men Anders Nørgård siger, at selskabet omsætter for 25-30 mio. kr. ved mælkeproduktionen, 6 mio. kr. ved strømmen fra biogasanlægget og et par mio. kr. fra kødproduktionen.

Nyt forum skal hjælpe på dialogen mellem store landbrug og lokalpolitikere

LDM-formand sprøjter med mælkepulver i protest mod EU-Kommissionen

LDM: Det er blevet diffust at være Arla-andelshaver 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også