AgriWatch

Corona skaber risiko for afrikansk svinepest ved polsk-tysk grænse

Når svinetransporter med smågrise fra Danmark skal ind over den polske grænse fra Tyskland udgør det en risiko for svinepest, påpeger rådgiver.

Foto: Joachim Adrian/Politiken/Ritzau Scanpix

En farlig cocktail af de økonomisk hårdtslående sygdomme coronavirus og afrikansk svinepest udgør en risiko for grisetransporter ved den polsk-tyske grænse.

Det skriver Effektivt Landbrug.

Ifølge en selvstændig global rådgiver for biosikkerhed inden for svineproduktion har grænselukninger grundet corona medført, at myndighederne har udpeget én bestemt grænseovergang mellem Tyskland og Polen, som alle transporter med levende dyr skal igennem. Med den store eksport af danske smågrise til Polen udgør det en risiko for afrikans svinepest ifølge rådgiveren.

"Nu har en stor polsk svinefarm lige op ad grænseovergangen fået konstateret ASF. Det vil sige, at alle danske lastbiler med smågrise skal holde i kø i længere tid midt i en udbrudszone af ASF, hvor fluer i dag antages at være smittespreder," siger Bjarne Vest, der har selvstændig svinerådgivning i Polen, til mediet.

Afrikansk svinepest fundet i vildsvin 10 kilometer fra den tyske grænse 

Afrikansk svinepest er fundet i vildsvin i Polen blot 10,5 kilometer fra grænsen til Tyskland. Ved det første polske udbrud i 2020 var der tale om en bedrift 65 kilometer fra den polsk/tyske grænse med 23.700 grise heraf 800 søer. 135 grise døde af sygdommen. Myndighederne beordrede øjeblikkelig afskaffelse af bestanden og oprettet beskyttelses- og overvågningszoner.

Medie: Nyt udbrud af svinepest i polsk svinebedrift 

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch