AgriWatch

Konventionelle mælkeproducenters resultater faldt i 2019

Modsat leverede de økologiske mælkeproducenter et bedre resultat i 2019 end året før. Mælkeproducenter med jerseykvæg gik også frem.

Foto: Joachim Adrian/Politiken/Ritzau Scanpix

2019 var et år med fremgang for de økologiske mælkeproducenter, mens den gennemsnitlige konventionelle mælkeproducent måtte se en tilbagegang i driftgrensresultatet fra året forinden.

Det skyldes en lavere mælkepris for de konventionelle landmænd ifølge en ny kommentar fra Seges. Således faldt mælkeprisen med fem ører til 2,58 kr. pr. kg EKM.

Omvendt var det for økologerne, der i 2019 oplevede en højere pris. Her gik prisen pr. kg EKM op med én øre til 3,38 kr.

Ifølge Seges er resultaterne ikke påvirket af tørken i 2018 i et større omfang, men derimod reproduktionsudfordringer. Det skyldes, at mælkeproduktionen er en isoleret driftsgren, hvor tørkepåvirkningen gik ud over grovfoderproduktionen.

"Resultaterne kan dog være påvirket af reproduktionsudfordringer i sommeren 2018, som for nogle har gjort, at køerne har kælvet senere end normalt i første halvdel af 2019, hvilket har normaliseret sig i slutningen af året," skrivers Seges i en kommentar.

Stigningen blandt mælkeproducenter med jerseyracen skyldes en ekstraordinær opjustering af statusværdierne.

"Statusværdierne på jersey blev ekstraordinært forhøjede ved udgangen af 2019, da det er vurderet, at priserne har været for lave i forhold til den reelle værdi, dyrene har for bedrifterne," skriver Seges.

Det har givet jerseygruppen en besætningsforskydning på 800 kr. pr. årsko, der kan ses direkte på bundlinjen.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch