AgriWatch

Dansk svineproducent har tillid til russisk marked trods usikkerhed

Væksten hos den store svineproducent Idavang er primært kommet fra aktiviteter i Litauen i 2019. Selskabet har dog udvidet for millioner i Rusland det seneste år og håber, at nye eksportmuligheder kan få positiv indvirkning på noteringen.

Foto: PR-foto Idavang

7,3 mio. euro svarende til 54,5 mio. kr. brugte virksomheden Idavang i 2019 på at udvide svineproduktionen nær den russiske by Luga. Investeringerne har været flere år undervejs og er en del af firmaets strategi om at udvide kapaciteten i landet.

Idavang, der har 14 svinefarme i Rusland og Litauen, omsatte i 2019 for 110,5 mio. euro (825,6 mio. kr.) Størstedelen af omsætningen kom dog fra Litauen, der stod for 59 pct. af toplinjen. Alligevel har Idavang haft fokus på investeringer i Rusland.

Landet er næsten blevet selvforsynende, hvorfor det har betydning for os producenter, at der bliver åbnet for eksportmarkederne

Jytte Rosenmaj, bestyrelsesmedlem og medejer i Idavang

"Rusland har været et rigtig godt marked, hvor vi har udvidet produktionskapaciteten med omkring 10 pct. grundet tilpasning af kapaciteten, så der kunne skabes plads til forhøjet effektivitet og højere gennemsnitsvægt," siger bestyrelsesmedlem og medejer af Idavang, Jytte Rosenmaj, og tilføjer:

"Der har været ydet lån med rentetilskud fra staten, hvilket også har været med til beslutningen om at investere yderligere i Rusland. Landet er næsten blevet selvforsynende, hvorfor det har betydning for os producenter, at der bliver åbnet for eksportmarkederne," siger hun til AgriWatch.

Vietnam i fokus

I Idavangs seneste årsrapport skriver selskabet, der har 830 ansatte, at Vietnam fra starten af 2020 har åbnet op for import fra Rusland. Det kan få indflydelse på prisudviklingen i landet.

Jytte Rosenmaj påpeger dog, at det endnu er usikkert, hvor store mængder Rusland vil eksportere af grise til Vietnam, og hvilken indflydelse det vil have på prisudviklingen.

Lige nu er det stadig Litauen, der trækker mest omsætningsmæssigt grundet de høje priser

Jytte Rosenmaj, bestyrelsesmedlem og medejer i Idavang

"Vi ved, at 40 pct. af Ruslands eksport af grise er gået til Vietnam i januar. Det kan lyde af meget, men det er vigtigt at understrege, at Ruslands eksportmarked for grise ikke er specielt stort," siger Jytte Rosenmaj.

Russiske forventninger

Medejeren af Idavang har trods usikkerheder om prisudvikling tillid til de russiske bedrifters kommende resultater.

"Lige nu er det stadig Litauen, der trækker mest omsætningsmæssigt grundet de høje priser, men vi forventer, at Rusland kommer til at bidrage mere til bundlinjen," siger Jytte Rosenmaj.

Hun understreger vigtigheden af at have to forretningsben at stå på i et verdensmarked, der er svingende.

Dog vil Jytte Rosenmaj ikke komme med et konkret bud på, hvad resultaterne for de russiske aktiviteter vil være i 2020, da for mange usikkerheder som udviklingen af afrikansk svinepest spiller ind.

I 2019 omsatte produktionen i Litauen for 65 mio. euro (485 mio. kr.), hvilket var en fremgang på knap 12 mio. euro (88 mio. kr.). De russiske aktiviteter derimod gik en smule tilbage og omsatte for 45,5 mio. euro (340 mio. kr.).  

Også på bundlinjen kunne forskellen ses markant. Rusland leverede et overskud på 359.000 euro, hvilket i 2018 var 11,2 mio. euro. Litauen øgede dog bundlinjen solidt fra et minus på 2,7 mio. euro til 13,9 mio. euro i 2019.

Idavang producerede i 2019 omkring 89 mio. ton kød. Selskabet har 29.000 søer og producerede 776.000 slagtegrise i 2019.

Mere fra AgriWatch

Oksekødsfesten er slut: Nu falder noteringen

Efterspørgslen på oksekød har været faldende de sidste par måneder, hvilket skyldes høje priser i supermarkederne. Prisudviklingen på især hverdagsprodukter trækker Danish Crowns notering ned.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch