Svineproducent forventer positiv egenkapital for første gang i 12 år

Udsigten til en egenkapital i plus har været lang for svineproducent Jeppe Bloch Nielsen, der er medejer af Hjarup Vestergård. Selv om producenten finder det sjovere at stå op om morgenen med en forventning om et plus efter 11 års minus, så er det alligevel med forbehold.
Foto: Sebastian Buur Gunvald/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
Foto: Sebastian Buur Gunvald/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

De har været tæt på at dreje nøglen om i sønderjyske Hjarup Vestergård.

Det fortæller medejer Jeppe Bloch Nielsen om mange år med en negativ egenkapital for bedriften, der producerer smågrise og slagtesvin.

Siden 2007 har egenkapitalen for bedriften været negativ – med millioner – men med en notering, der er nået op i et niveau ikke set siden 1997 kan Hjarup Vestergård formentlig snart slette minusset foran tallet.

"Jeg har en forhåbning om, at når regnskabet for 2019 er færdigt, så er egenkapitalen ikke i minus. Vi får overskud i år, men jeg kan ikke udtale mig nærmere om, hvad det bliver. Men hvis egenkapitalen skal i plus, så kan du jo læse dig til, hvor vi nogenlunde skal være," siger medejer og driftsleder i Hjarup Vestergård, Jeppe Bloch Nielsen, til AgriWatch.

Hjarup Vestergård havde i 2018 en bruttofortjeneste på 4,2 mio. kr. og et underskud på 0,6 mio. kr. Firmaets egenkapital var -5,6 mio. kr. I regnskabet for året fremgår det, at banken har godkendt budget for 2019 og understøtter selskabet med likviditet i 2019.

Selv om Jeppe Bloch Nielsen erkender, at han for nogle år tilbage overvejede at sige stop, så har selskabet ved hjælp af et andet selskab kunnet holde sig kørende.

"Vores selskab er ikke helt gennemskueligt, da det isoleret set kun er driftsselskab, men blandt andet ikke ejer bygninger, hvor konjunkturerne er mere faste. Så selv om egenkapitalen har været negativ, har vi ikke haft problemer med at få det til at køre rundt," siger Jeppe Bloch Nielsen.

Svineproducentens far, Kurt Bloch Nielsen, der også er medejer af Hjarup Vestergård, ejer desuden Hjarup Østergård, hvor egenkapitalen de seneste fire år har været omkring 18 mio. kr.

Træerne gror ikke ind i himlen

Med en bedrift, der har 1700 søer og producerer omkring 60.000 smågrise og 25-30.000 slagtesvin om året, og en notering der er strøget til vejrs siden udbruddene af afrikansk svinepest, er der kommet et smil på læben hos Jeppe Bloch Nielsen.

"Det er da lidt sjovere at stå op om morgenen, uden at være i tvivl om jeg får løn. Det er klart en meget sjovere prissætning nu, end det har været, men vi er også velvidende om, at træerne ikke groer ind i himlen i landbruget," siger svineproducenten.

Derfor har Hjarup Vestergård stort fokus på at optimere driften af svineproduktion og konsolidere sin position. For formodningen om at markedet vender i fremtiden, gør, at Jeppe Bloch Nielsen har sine forbehold ift., hvordan pengene skal bruges.

"Det her bliver ikke ved, og det vil sige, at vi ikke skal ud og lave hovedløse investeringer. Jeg skal bare spare op, så når vi møder et sort hul, så kan vi være sikre på, vi har råd til det og ikke spørge nogle kreditgivere. Jeg har lært siden finanskrisen, at jeg ikke skal være afhængig af nogen banker," siger Jeppe Bloch Nielsen.

Han glæder sig over, at flere landmænd nu ikke afhænger i lige så høj grad af bankernes finansiering længere. Og for fremtiden er svineproducenten fortrøstningsfuld.

"2020 ser vanvittigt godt ud, og vi håber, det kan fortsætte i 2021. Men lad os nu se om det holder," siger Jeppe Bloch Nielsen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også