AgriWatch

Forbud mod ukrudtsmiddel vil koste kartoffelproducenter halv milliard

EU-forbuddet mod Diquat, der bruges til ukrudtsmidlet Reglone, vil koste den danske kartoffelproducenter 500 mio. kr. ifølge Seges.

Foto: Casper Dalhoff/Ritzau Scanpix

Kartoffelproducenter i Danmark står til et tab på en halv millard kroner. Det vurderer Seges som den økonomiske konsekvens af, at ukrudtsmidlet Reglone er blevet forbudt fra d. 4. februar 2020.

På årets plantekongres i Herning fortæller sektordirektør for planter i Seges, Troels Toft, at der desuden vil ses yderligere tab i resten af industrien blandt andet på investeringer og industrien for kartoffelmel grundet forbuddet.

Helt nøjagtigt var det et flertal i EU-kommissionen, der i oktober 2018 afviste at fornye godkendelsen af aktivstoffet Diquat, som blandt andet bruges i sprøjtemidlet Reglone.

Reglone bruges foruden som sprøjtemiddel tli kartoffler også til hvidkløver, engrapgræs, spinat til frø og en række grøntsagsarter.

I januar 2019 skrev Landbrug og Fødevarer på baggrund af forbuddet at:

"Der er i erhvervet nedsat en tværgående ’task force’, der skal afsøge mulighederne for dispensation for diquat. De berørte brancher er i proces med dels at finde alternativer til diquat, dels at samle den nødvendige viden til at ansøge om dispensation."

Det beregnede tab på en halv milliard er en nedjustering sammenlignet med en tidligere beregning fra Seges i 2016, der viste, at det ville koste kartoffelindustrien 900 mio. kr. årligt med et forbud af Reglone.

Ny fremgang hos de fire jyske kartoffelkæmper 

KMC øger både omsætning og overskud 

Rekordregn koster dyrt: 2020-høsten rådner væk på markerne 

Mere fra AgriWatch

Fugleinfluenza breder sig i Frankrig

Den meget smitsomme fugleinfluenza er registreret på en fjerkræfarm i det nordlige Frankrig. Trods nationale restriktioner breder smitten sig i landet og uden for grænserne.

Snævert fokus på lavbundsjorde kan koste dyrt

Når der på få år skal udtages store arealer med lavbundsjord til kun ét formål, risikerer andre hensyn at blive overset eller helt glemt. Det frygter sekretariatsleder, der netop arbejder med jordfordeling.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch