AgriWatch

Mogens Jensen: Der kommer en jordreform

Midlerne fra finansloven til udtagning af landbrugsjord er langt fra nok. Det mener fødevareminister Mogens Jensen, der ser flere finansieringskilder i horisonten.

Foto: LISELOTTE SABROE//

De 200 mio. kr. årligt, som er afsat til udtagning af landbrugsjord i den nye finanslov, er langt fra nok. Det vurderer fødevareminister Mogens Jensen (S).

Det skriver Politiken.

"Fra regeringens side har det handlet om at få skabt et rigtig godt fundament for at få gang i det her. Det har vi gjort med de 200 mio. kr. Men de står ikke alene. Der var i forvejen 150 mio. kr. til multifunktionel jordfordeling, som vi er ved at udmønte. Der er også mulighed for, at Skov- og Klimafonden, som vi i finansloven giver en startkapital på 100 mio. kr., kan bruges til at finansiere udtagning af jord. Og den fond forventes at få en hel del privat kapital også. Så der kommer til at blive en jordreform," siger ministeren til Politiken.

Han siger videre, at finansiering af jordudtagning er en stor udfordring, og at det ikke kun er de danske skatteydere der skal yde. Som tidligere beskrevet i AgriWatch, fremhæver han både forsyningsselskaber, vandværker og midler fra EU's landbrugsstøtte som sandsynlige finansieringskilder.

Landbrug & Fødevarer estimerer, at 200 mio. kr. vil række til at tage 1500 hektar jord ud, hvilket vil sige, at der efter 10 år kan være taget 15.000 hektar ud med de midler, der er afsat på finansloven. Det er langt fra de 100.000 hektar, som Landbrug & Fødevarer sammen med Danmarks Naturfredningsforening har slået til lyd for.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch