AgriWatch

Radikale vil afsætte milliard til jordudtagning

Finanssektoren skal betale for omlægning af landbrugsjord til skov og natur i 2020, mener De Radikale.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Inden 2050 vil De Radikale udtage en tredjedel af det nuværende landbrugsareal i Danmark. Landbrugsjorden skal omdannes til skov, natur og græsenge, hvis det står til partiet.

Og De Radikale ønsker, at arbejdet sættes i gang allerede nu og kommer på finansloven. Det fortæller De Radikales klimaordfører, Ida Auken.

"Landbruget er en af de største problemer, vi har i forhold til at løse klimaproblemerne. Og noget af det, der virkelig virker, er at tage jord ud af drift, især de sårbare jorde. Og det skal vi bare i gang med nu. Vi kan ikke gå og vente på, at vi først skal have en klimalov og en klimahandlingsplan. Derfor vil vi sætte 1 mia. kr. af allerede næste år til at få købt jorde op og udtage dem," siger Ida Auken.

Prøv AgriWatch gratis i tre uger!

Hun understreger, at udtagningen af landbrugsjord skal ske via frivillighedens vej. Derfor er der ingen landmænd, som ifølge De Radikales plan bliver tvunget til at afgive jord.

Minister: Pilotprojekter skal bane vejen for jordreform

De Radikale vil have den finansielle sektor til at betale den ene milliard, som initiativet vil koste i 2020. Det skal ske ved at forhøje selskabsskatten for den finansielle sektor.

"Cirka 1 mia. kr. er, hvad der skal bruges om året i en længere årrække. Og derfor er det her en måde at betale regningen for næste år for derefter at tage 1 mia. kr. ud af EU's landbrugsstøtte. Det kan man fra 2021 og frem," siger Ida Auken.

Selv hvis det går efter planen, og EU's landbrugsstøtte i fremtiden kan betale for omlægningen, betyder det ikke, at finanssektoren slipper igen. 

Derefter kan pengene fra den forhøjede selskabsskat bruges på andre klimaområder, lyder det.

Valget af den finansielle sektor til at spæde til skyldes, at den ifølge klimaordføreren skal bidrage mere til samfundet, end den gør i dag.

"Jeg forventer ikke klap og hurra, når vi lægger en skat på dem. Men jeg tror, at de ligesom alle andre kan se, at de skal bidrage til samfundet. Og at de måske endda kan se det meningsfulde i at hjælpe til med at løse klimaudfordringen," siger Ida Auken.

De Radikale fremlægger mandag sit forslag til en finanslov for 2020.

Merrild havde håbet på midler til jordreform

DN efterlyser penge til jordreform i finanslovsudspil

Landbrug & Fødevarer vil have grøn-milliard til jordfordeling

Mere fra AgriWatch

EU-lande langer ud efter storstilet pesticidplan

Ti EU-lande er gået på barrikaderne i kritik af køreplanen for EU’s halvering i brugen af kemiske pesticider inden 2030. Fra sidelinjen bakker Danmark også op om kritikken. ”Vi er nødt til at finde et balanceret kompromis,” sagde Rasmus Prehn (S).

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch