USA rammer danske pølser, ost og smør med forhøjet told

Ost og pølser rammes af forhøjet toldsats. Det svarer til cirka 400 millioner kroner i årlig eksport til USA.
Foto: Mogens Flindt/Ritzau Scanpix
Foto: Mogens Flindt/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

USA's forhøjede toldsatser rammer dansk eksport af mejeriprodukter og svinekød. Det fortæller Kenneth Lindharth Madsen, handelspolitisk chef i Landbrug & Fødevarer.

"Med grisekød drejer det sig om forarbejdede varer - pølser og skinke. På mejeriområdet er det især blåskimmelost, smør og formentlig også havartiost," siger Kenneth Lindharth Madsen.

De mejeriprodukter, der bliver ramt af toldsatsen, udgør omkring 300 millioner kroner i årlig eksport fra Danmark til USA. For svinekødsprodukter er beløbet omkring 100 millioner kroner årligt.

Det svarer til, at USA lægger told på 77 procent af den årlige eksport af mejeriprodukter og 10 procent af eksporten af svinekød fra Danmark til USA.

Mejerieksporten bliver ifølge Landbrug & Fødevarer ramt hårdere end svinekødseksporten.

"Det amerikanske marked er jo et vigtigt marked. Vi har en svinekødseksport på cirka en milliard kroner om året. I den forstand er det altid negativt, når vi får de pludselige toldforhøjelser".

"Når det er sagt, er der en række markeder, der trækker en del produkter - Kina trækker en del i øjeblikket," siger Kenneth Lindharth Madsen.

Omvendt er det sværere at afsætte havarti- og blåskimmelost til andre markeder, fortæller Kenneth Lindharth Madsen.

Det er stadig muligt for amerikanerne at tilføje yderligere produkter på listen. Det kan ramme den danske eksport endnu hårdere.

"Det er den foreløbige endelige liste, vi sidder med. Men amerikanerne kan gå tilbage til deres oprindelige bruttoliste, der var meget mere detaljeret. Her stod blandt andet fersk og frossent grisekød," siger Kenneth Lindharth Madsen.

Blandt andet derfor mener Landbrug & Fødevarer, at det er for tidligt at sige, hvilke konsekvenser de forhøjede toldsatser vil have for de danske fødevareproducenter.

"Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at understrege over for EU-Kommissionen og den danske regering, at den her liste ikke må gælde for længe".

"Det er vigtigt, at man finder en forhandlingsløsning med amerikanerne, så vi kan komme tilbage og eksportere og handle på normale vilkår uden den her ekstra told," siger den handelspolitiske chef.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også