AgriWatch

Svineproducenter: Kontrol af eksportgrise har taget overhånd

Et oprør ulmer blandt danske svineproducenter, der leverer smågrise til eksport, skriver rådgivningsvirksomheden Sagro på sin hjemmeside.

Foto: Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix

En rigid håndhævelse af reglerne om transportegnethed fra myndighederne side. Det opfattes som chikane hos danske svineproducenter, som leverer smågrise til eksport. Myndighederne møder især kritik for, at producenterne nu oplever nul-tolerance for grise med sår, skrammer og mindre navnebrok. Forhold som ifølge landmændene ikke tidligere har fået bemærkninger. Men siden 1. januar har myndighederne aflivet grise med disse skavanker, og landmanden kan få bøder, skriver Sagro.

"Som producenter må vi forsøge at finde fælles fodslag, for vi kan ikke acceptere forholdene, som de er nu," siger René Ditlevsen, der tirsdag lagde hus til et kaffebordsmøde, hvor lokale svineproducenter mødtes for at diskutere sagen. Mødet var arrangeret i regi af Sydvestjysk Landboforening.

Også sektordirektør for svineproduktion Christian Fink fra Seges var med på mødet, og han bakker producenterne op, ifølge Sagro.

"Det er blevet for stramt på nogle områder. Nu tager kontroldyrlægerne ikke længere en vurdering af brok, halebid og øreskader. Dyrene kasseres bare og aflives. Vi er i dialog med Fødevarestyrelsen, men det er op ad bakke," lød det fra Christian Fink.

Startup har vilde ambitioner for desinfektion til landbrug

Udenlandsk svinekød kan ikke dække behovet i Kina 

Grisekød og mejeriprodukter driver dansk fødevareeksport  

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch