AgriWatch

Gas-net mangler kapacitet: Biogasanlæg må skrue ned eller brænde biogas af

8 gange over sommeren har biogasanlæg måttet skrue ned eller brænde gas af, fordi gasnettet ikke har kapacitet nok, skriver medie.

Foto: Louise Herrche Serup

”Skru ned for produktionen, der er ikke plads nok på nettet”.

Sådan har beskeden otte gange hen over sommeren lydt fra Energinet til biogasanlæg over landet, fordi gastransmissionsnettet ikke kan følge med. Det skriver Klimamonitor.

Ifølge aktindsigter, som mediet har fået, har danske biogasanlæg, blandt andre Bigadan, måttet reducere produktionen i år. Derudover er det sket flere gange, at producenter har måttet brænde biogas af - såkaldt flaring. Eller man har måttet sælge biogas billigt lokalt, frem for at lagre biogassen til senere og bedre brug.

»Vi håber, at der arbejdes på højtryk for at løse det,« siger Henrik Laursen, adm. direktør for biogasproducenten Bigadan.

Energinet melder i en pressemeddelelse tirsdag morgen, at man nu arbejder på at bygge syv såkaldte tilbageførselsanlæg fordelt over landet, der skal kunne fordele og transportere biogassen bedre. Derudover er der planer om flere udbygninger til den stigende produktion over de kommende år.

”Den eksplosive tilvækst af lokalt produceret biogasanlæg understreger behovet for, at vi agerer hurtigt, så gastransmissionssystemet kan aftage den overskydende biogas, når ubalancerne opstår,” udtaler adm. direktør i gastransmission i Energinet Peter A. Hodal i pressemeddelelsen.

Over for Klimamonitor medgiver netop Peter A. Hodal dog, at løsningerne vil tage tid og at det også i de kommende vil blive nødvendigt at enten begrænse produktionen eller brænde gas af for det stigende antal danske biogasanlæg.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch