AgriWatch

Tican skærer ned: Slagter 1000 færre svin om dagen

Et dyk i den danske svinebestand har skabt udfordringer hos landets andetstørste slagteri. Som ventet falder leverancerne af grise - men kun få har måttet fyres i Brørup og Thisted.

Foto: Rasmus Baaner

Prisstigninger på foder og el har de seneste måneder skyllet ind over de danske svineproducenter og dermed skåret en luns af antallet af de danske slagtesvin.

Hos landets næststørste slagteri, Tican, har effekterne af prisstigningerne resulteret i et fald på omkring 7 pct. af produktionen.

”Vi er gået ned i slagtninger for en måned siden - vi slagter nu 1000 mindre om dagen,” siger Sebastian Laursen, der tiltrådte som adm. direktør hos Tican tilbage i sommer.

Virksomheden har to store slagterier, og det er på slagteriet i Thisted, hvor antallet af daglige slagtning er skåret fra 7800 grise til 6800 grise. På fabrikken i Brørup slagter man fortsat 5700 grise og har altså ikke skåret ned på kapaciteten, fortæller direktøren.

Tican meldte allerede i årets start, at man forventede færre grise hen over 2022.

Det skete både som følge af en periode med ekstraordinært mange slagtninger og pres på kapaciteten - men også som følge af, at en række producenter har forladt slagteriet, efter Tican valgte ikke at matche Danish Crowns notering og restbetaling sidste efterår, sådan som det tysk-ejede selskab ellers har haft for vane tidlgiere.

Konsekvenser af en faldende svinebestand har også ramt Danmarks største slagteri, Danish Crown, der torsdag sidste uge meldte, at de måtte fyre 350 slagtermedarbejdere og sænke den ugentlige produktion med 20.000 grise, som reaktion på den faldende svinebestand herhjemme.

Danish Crown fyrer 350 medarbejdere

Begge slagterier kommer dog fra en meget stor slagtekapacitet, idet de to seneste år har båret præg af massive udfordringer med udsættelser og lange køer af slagtegrise hos såvel Tican som Danish Crown.

Efterslæbene skyldtes først coronapandemien, der lukkede slagterier i både Danmark og Tyskland i perioder, samt derefter udbrud af afrikansk svinepest i Tyskland i efteråret 2020.

Sidstnævnte satte en prop i eksporten af smågrise, hvilket fik landmænd til at fede langt flere smågrise op herhjemme. Især Tican mærkede konsekvenserne af de ekstra slagtesvin, idet koncernen havde tegnet kontrakt på ekstra mange leverancer. Derfor var køen af slagtesvin i en periode så lang, at grisene stod ”på venteliste” op til en hel måned, før de kunne køres fra staldene til slagtning.

Har fyret få medarbejdere

Tican har ifølge Sebastian Laursen også måtte afskedige nogle ansatte, men ikke i ”samme omfang” som hos Danish Crown.

AgriWatch har været i kontakt med tillidsrepræsentanterne på de to Tican-ejede slagterier i Thisted og Brørup.

I Thisted fortæller tillidsrepræsentant Peter Uno, at der ikke har været nogen fyringer på trods af nedgangen i kapaciteten.

I Brørup har man derimod måtte afskedige mellem 10 og 15 medarbejdere indenfor den seneste måned, forklarer tillidsrepræsentant Bo Gert Christensen.

En af årsagerne til at Tican ikke har haft fyringer i samme omfang som Danish Crown, skyldes ifølge direktøren, at de har haft nogle tiltag, som de kunne gennemføre på de fleste af medarbejderne.

”Det handler om, hvordan man skærer produkterne, hvor man udbener kødet mere og skaber noget mere arbejde på den måde,” siger Sebastian Laursen.

Netop dette har været en del af Ticans udmeldte strategi om at øge forædlingen i Danmark, som AgriWatch kunne berette i årets start.

Tican lægger strategi om: Vil udbene mere og forventer farvel til tusindvis af grise

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch