AgriWatch

Ny Danbred-formand melder om god drift efter tumultarisk periode: "Der er ingen slinger i valsen"

Q&A: En helt ny bestyrelse er blevet sat i spidsen for genetikselskabet Danbred efter afsløringer om krænkelser fra selskabet adm. direktør. Den nye formand – som er en gammel kending – tror ikke, sagen påvirker selskabets drift og salg. Han afviser desuden, at der var krænkelsessager sidst, han var formand.

Andreas Lundby er tidligere bestyrelsesformand for entreprenørvirksomheden Aarsleff. Han har en mangeårig karriere i Arla bag sig og var formand for Danbred fra 2017-18. | Foto: Marie Ravn/ERH

Det er noget af en opgave, Andreas Lundby er kommet på.

I weekenden blev han peget på som ny bestyrelsesformand for avlsselskabet Danbred. Det skete som følge af, at hele den daværende bestyrelse trak sig i kølvandet på håndteringen af sager om krænkelser i selskabet.

Modtag AgriWatchs nyhedsbrev gratis!

I sidste uge afslørede Finans, at adm. direktør Thomas Muurmann Henriksen havde krænket en række kvinder. Bestyrelsen valgte ud fra "en helhedsbetragtning" at frede direktøren, som dog senere valgte selv at trække sig.

Nu står selskabet altså med en helt ny bestyrelse og en direktion, som aktuelt kun består af salgsdirektør Thomas Hansen.

I sit første interview som bestyrelsesformand i denne ombæring sætter Andreas Lundby ord på den opgave, han har takket ja til.

"Vi har travlt med at få etableret os og med at finde en ny ledelse. Det ser sådan set fornuftigt ud med selve driften, som er det, vi koncentrerer os om," fortæller Andreas Lundby.

Hvorfor har du takket ja til opgaven?

"Det har jeg gjort, fordi der var nogen, som spurgte, og så kender jeg selskabet fra tidligere. Jeg synes, det er et fantastisk selskab, som fortjener en ny bestyrelse til at køre det videre."

Er du formand for selskabet på den lange bane, eller du en overgangsfigur?

"Alle formandsskaber rækker, indtil man ikke er det længere. Det er også svaret til det, men nej nej. Jeg er indsat som bestyrelsesformand, og så kører vi derfra. Der skal selvfølgelig leveres resultater. Ejerne kigger jo på bestyrelsen."

Du var formand for Danbred i fra november 2017 til august 2018. Var der nogle tilfælde om krænkelser i selskabet dengang?

"Det vil jeg slet ikke kommentere på. Vi havde selvfølgelig ikke ansat Thomas Muurmann som adm. direktør i sin tid, hvis vi havde en fornemmelse af det her."

Synes du ikke, det er relevant, om der var nogle tilfælde med krænkelser, da du var formand?

"Jamen, det kan jeg blankt afvise. Og nu slår vi en streg i sandet som ny bestyrelse, og vi er i fuld gang med at passe godt på vores medarbejdere og få fundet en ny ledelse."

Danbred står aktuelt uden en adm. direktør og flere andre i ledelsen. Hvor hurtigt kan bestyrelsen samle et nyt ledelseshold?

"Det kan jeg ikke svare på i dag. Det tager noget tid.  Det kan være, vi kan finde en mellemløsning, men det er vi slet ikke færdige med at kigge på. Der arbejdes hårdt på det, men vi er i fuld drift. Vi har et direktionsmedlem tilbage (Thomas Hansen, red.), og vi har hentet en ekstern økonomidirektør. Tingene fungerer i hverdagen, og der er ikke noget, der bekymrer os i den forstand. Men det er klart, at der på et tidspunkt skal en ind og sidde på hjørnekontoret."

Påvirker ikke driften

Finder I en ny adm. direktør i år?

"Det kan jeg slet ikke sige noget som helst om. Jeg har siddet på posten i to dage."

Kan du sige noget om, hvilken profil I leder efter?

"Nej. Det skal vi også først til at have beskrevet."

Hvilken forfatning mener du, at Danbred står i lige nu?

"Jeg og bestyrelsen har kun lige stukket næsen lidt ned i selskabet, og det ser vældig fornuftigt ud. Driften er i fuld gang, og der er fuldt engagerede folk til at køre dagligdagen. Der er ingen slinger i valsen."

Du forventer ikke, situationen kommer til at påvirke de økonomiske resultater?

"Det tror og håber jeg ikke. Der er ikke noget, der tyder på det lige nu. Slet ikke. Der er et godt engagement blandt medarbejderne. Der skal en ny ledelse ind, og længere er den ikke."

Danbred har aktiviteter i mange lande. Hvordan forklarer I situationen for jeres mange internationale partnere?

"Det handler kun om at forklare, at der er kommet ny bestyrelse, og at dagligdagen og serviceniveauet kører som hidtil. Det er altså ikke mere end det."

I oplever ikke, at der er nogen, som har betænkeligheder?

"Nej nej. Det gør vi ikke."

"Jeg har den opfattelse, at Danbred er et fantastisk selskab, som er i god drift og med en fin strategi. Det skal vi have eksekveret på."

Danbred vil etablere fire nye datterselskaber i løbet af fem år

Netop strategien blev lanceret tidligere i år. Gør denne sag det sværere at realisere de ambitioner?

"Det skal vi til at kigge på, men det tror jeg ikke."

Ejerne af Danbred er Landbrug & Fødevarer, Danish Agro og Holdingselskabet DBI. Danbred har en balancesum på 799,6 mio. kr., hvor egenkapitalen udgør 708 mio. kr.  

I 2020 havde selskabet en omsætning på 1,2 mia. kr. og et driftsresultat på 50 mio. kr.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch