AgriWatch

Kemigiganter øjner potentiel milliardsag over giftigt ukrudtsmiddel i USA

Syngenta og Chevron er kommet i søgelyset i USA, efter virksomhederne har modtaget massevis af søgsmål over det populære ukrudtsmiddel Paraquat, som er blevet kædet til sygdommen Parkinsons. Ekspert mener, at det kan ende ud i en milliardsag.

Foto: Thomas Borberg

Endnu et populært ukrudtsmiddel, som er brugt af landmænd i USA i årtier, står nu til at koste kemigiganterne bag enorme beløb, da flere påstår at være blevet uhelbredeligt syge af at bruge det.

Det skriver Bloomberg.

Der er tale om ukrudtsmidlet Paraquat, et yderst giftigt herbicid, udviklet af den schweiziske kemikæmpe Syngenta og Chevron.

Over de seneste syv måneder er det dagligt rullet ind med nye søgsmål mod selskaberne, og utallige landmænd fastholder,
at de har udviklet Parkinsons fra at have arbejdet med midlet.

Sagen har for alvor taget fart, efter en anden kemivirksomhed – Bayer AG – for nylig meddelte, at den har afsat 16 mia. dollar, hvilket svarer til 100 mia. kr., til tusindvis af retssager forbundet med salget af Roundup – en af de mest brugte ukrudtsmidler.

Her er det stoffet glyphosat, som har givet Bayer hovedpine i flere år, da midlet er beskyldt for at være kræftfremkaldende. Det har i USA alene resulteret i mere end 125.000 retssager om Roundup.

Bayer taber endnu en appelsag om Roundup

Retssagsramt kemikoncern vil fjerne omstridt ukrudtsmiddel fra amerikansk marked 

Nu kører søgsmålene igen i USA, hvor advokater er i gang med at finde personer, som menes at have lidt skade på grund af midlet fra Syngenta og Chevron - og det kan meget vel blive en dyr omgang.

"Selv hvis der ikke er tale om et antal af sager på Roundup-niveau, forestiller jeg mig, at disse selskaber vil tilbyde milliarder af dollar bare for at få det til at gå væk," siger Richard Ausness, professor i jura på Kentucky Universitet, i et interview med Bloomberg.

Syngenta har allerede brugt 187 mio. dollar (1,77 mia. kr.) på at indgå forlig i et ukendt antal sager, har virksomheden afsløret.

Paraquat er blevet brugt på mange amerikanske afgrøder siden 1960, men er forbudt i over 30 andre lande på grund af midlets forbindelser til Parkinsons, hvorfor det kræver en autorisation.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Job

Seneste nyt fra FødevareWatch