Papir-leverandør til minkbranche: "Der er ikke basis for at drive virksomhed på dette grundlag"

Aflivningen af omkring 100 minkfarme vil gøre ondt værre for leverandør, hvis forretning vil lide endnu et knæk. Omsætningen er næsten væk i forvejen, siger direktør.
Foto: Sergei Grits/AP/Ritzau Scanpix
Foto: Sergei Grits/AP/Ritzau Scanpix

En branche i nedgang fik torsdag endnu en mavepuster.

Her blev det meldt ud, at regeringen har besluttet, at mindst en million mink skal slås ned som følge af coronavirus.

Det rammer både producenter og følgeindustrien hårdt. En af dem er Minkpapir, der sælger plast og papir til minkbranchen og leverer maskiner til selvsamme.

Direktør Rudi Pedersen i Minkpapir melder om omsætningstab efter beslutningen om at aflive mink.

"Dyrene når ikke til pelsning, og så ryger vores omsætning, som næsten er væk i forvejen," siger direktøren og tilføjer:

"Det svarer til, at for dem, der laver toiletpapir, at folk holder op med at gå på toilet," siger Rudi Pedersen til AgriWatch.

Ikke basis for virksomhed

Minkpapir er en del af selskabsgruppen Kilsmark, der også driver papirvirksomheden Palcut, og det er heldigt for Minkpapir, fortæller direktøren.

"Minkpapir er en del af en selskabsgruppe, hvor vi har et andet selskab, der tjener penge, så havde vi ikke det, så kunne vi lige så godt lukke Minkpapir. Der er ikke basis for at drive virksomheden på det grundlag og slet ikke, når der sker noget som dette," siger Rudi Pedersen.

Han peger samtidig på, at der særligt politisk er pres på at lukke minkerhvervet i Danmark, hvilket presser sektoren yderligere.

Senest har både Polen og Frankrig meldt ud, at minkavl skal forbydes, og det samme har Holland og Norge tidligere meldt. Det rammer en virksomhed som Minkpapir, der henter 65 pct. af omsætningen på verdensmarkedet.

"Polen var udset som det næste mekka i minkbranchen, og så skulle det brede sig videre østover. Men nu skal du være entusiastisk for at fortsætte med at drive virksomhed i den her branche," siger Rudi Pedersen.

Politisk forståelse

Torsdagens beslutning om at slå minkbedrifter ned, møder dog også forståelse i Holstebro, hvor Rudi Pedersen sidder.

"Jeg forstår godt beslutningen. Alt andet ville være dumt. Ingen vil være coronasyge, og vi ved ikke, hvordan det smitter," lyder hans reaktion på den politiske beslutning, der blev annonceret på et pressemøde torsdag aften.

Det ændrer dog ikke på, at beslutningen kan mærkes på omsætningen i minkvirksomheden, der har en markedsandel på omkring 65. pct. i Danmark.

"For os svarer det vel til 0,5 mio. kr. i tabt omsætning. Det er mange penge i branche, der er ramt," siger direktøren.

Og det er tabt omsætning i en virksomhed, der de seneste år har kørt med underskud, fortæller direktøren.

"Vi har budgetteret med, at næste år vi kun har ti pct. af omsætningen fra 2013, som var på toppen og det bedste år i 20-30 år. I det lys er 0,5 mio. en pæn slat," fortæller Rudi Pedersen.

Forventer ingen kompensation

De danske minkavlere, hvis bedrifter skal slås ned som følge af coronavirus, får kompensation af staten.

Men aflivningen af mink får ikke Minkpapir-direktøren til at slå på tromme for kompensation til følgeindustrien.

"Vi fik også hjælp til lønkompensation til medarbejdere og kompensation for faste omkostning. Det vil næsten være for groft at dræne statskassen mere. Hvis jeg kigger på bundlinjen, så taber vi næste år 10 mio. I år taber vi måske 8-9 mio. kr. Det har vi gjort tre år i træk, så skal vi have et nulresultaet, så skal vi have penge. Men jeg mener ikke, at staten skal betale for, at det går dårligt i branchen," siger Rudi Pedersen.

For 2019 lavede Minkpapir et resultat før finansielle poster på minus 7,8 mio. kr. Det tal var i 2018 på minus 40, 9 mio. kr.

Nordjysk minkavler lettet over beslutning om aflivning: Den værste tid i 40 år som avler

Nordjysk minkavler mister 10.000 mink: "I det store billede er det en lille pris"

Minister vil fastholde mink i Danmark trods smitte 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også