AgriWatch

Anklagemyndighed kræver millionbøde til maskinhandler og fængselsstraf til direktør

Mens anklagemyndigheden vil have jysk maskinhandler idømt bødestraf på 1-2 mio. kr. og dens direktør fængslet i mindst fire måneder for bestikkelse af Aarhus Kommune, kalder forsvareren bødestørrelsen "fantasifuld" og kræver frifindelse.

Foto: Gregers Tycho/JPA

Står det til anklagemyndigheden, skal den jyske maskinforretning S.D. Kjærsgaard betale 1-2 mio. kr. for bestikkelse af en medarbejder i Aarhus Kommune, mens selskabets direktør bør ruske tremmer i mindst fire måneder. Det skriver JP Aarhus, som var til stede i Retten i Aarhus fredag.

Selskabets og direktørens forsvarer, advokat Troels Lind Pedersen, kræver omvendt frifindelse af direktøren og kalder bødestørrelsen "fantasifuld":

"Det er ud fra en udokumenteret vurdering, at der nok er et dækningsbidrag på 10-20 pct. af de 20 mio. kr. Jeg vil vove den påstand, at virksomheden ikke har tjent noget som helst," sagde advokaten ifølge JP Aarhus og pegede også på, at en betinget dom til direktøren i lyset af en "absurd lang efterforskning" bør være et passende alternativ til frifindelse.

Som tidligere beskrevet af AgriWatch er hovedpersonen i sagen en tidligere medarbejder i Natur- og Vejservice i Aarhus Kommune, Claus Pedersen, som er tiltalt for at have modtaget bestikkelse i form af alt fra koncerter til restaurantbesøg og en golftur.

S.D Kjærsgaard er i den forbindelse tiltalt for at have sponsoreret en nordjysk badmintonklub, hvor Claus Pedersen sad i bestyrelsen og var med i sponsorudvalget. Ifølge anklagen er der tale om bestikkelse, fordi sponsoratet angiveligt udmøntede sig i kontrakter hos Aarhus Kommune for virksomheden. Det forhold nægter direktøren dog.

Han har i retten forklaret, at sponsoratet til klubben blev givet af andre årsager, og at det altså ingen sammenhæng har med de kontrakter på ca. 20 mio. kr. for Aarhus Kommune, S.D. Kjærsgaard har haft i perioden 2011-2016, herunder en millionordre på 25 minitraktorer, mens sponsoratet i badmintonklubben blev hævet.

Udover sponsoratet skulle S.D. Kjærsgaard ifølge anklagemyndigheden også have givet koncert- og festivalsbilletter med alt inklusiv til medarbejderen i Natur- og Vejservice. Nogle af billetterne takkede den tidligere forvaltningschef angiveligt ja til, da han vurderede, at det ikke kunne takseres som bestikkelse.

Der bliver fældet dom i sagen 3. juli.

Nordjysk maskinhandler i retten: Ordre til Aarhus Kommune var show-off

Baggrund: Koncernerne strammer grebet om danske maskinhandlere 

Forvaltningschef afviser bestikkelse fra maskinhandler 

Mere fra AgriWatch

OECD i voldsom nedjustering af global vækstprognose

Den vestlige økonomiske samarbejdsorganisation OECD hugger et stort stykke af sine vækstforventninger. Verdensøkonomien forventes nu kun at vokse med 3 pct. i år og 2,25 pct. næste år, og tallene kan godt blive lavere, anføres det. Tidligere var forventningerne oppe på 4,5 og 3,2 pct.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch