Rådgivningsvirksomhed mærker et større fokus i landbrug- og fødevaresektoren

Hvordan får man struktur og måler effekten af investeringer, når bæredygtighed er et strategisk område for virksomhederne?
At finde svaret på dette er blevet en hyppigere opgave for den rådgivende ingeniørvirksomhed Niras, der blandt andet rådgiver Arla, Danish Crown og andre selskaber inden for fødevare- og landbrugssektoren.
"Det har der været meget fokus på i 2019, og vi ser en øget interesse i at drøfte praktisk implementering af bæredygtige løsninger i industrien. Det kan være på bæredygtige industriparker og smarte energisystemer, hvor man går fra sort til grøn energi," siger Olav Vind Larsen, der er forretningschef i Niras' afdeling Food & Beverage.
Niras rådgiver i stor grad mejerierne inden for energi og energiforbrug i produktionsprocessen som for eksempel ved indførelsen af industrielle varmepumper.
Niras offentliggjorde for nylig årsregnskabet for 2019. Selskabet oplevede en mindre fremgang i omsætningen, som lød på 1,5 mia. kr. i 2019.
10 pct. af omsætningen relaterer sig til selskabets aktiviteter inden for landbrug og fødevarer, men aktiviteternes andel i forretningen forventes at vokse i den kommende tid.
"Ser man ud i verden har man en voksende befolkning og nogle påtrængende klima og miljø problemstillinger globalt og i Danmark. Vi ser absolut et klart stigende marked inden for de områder. Både ude ved primærproducenterne i forarbejdningsleddet og videre ud distributionen til kunderne," siger Olav Vind Larsen.
Opkøb og uddannelse
Markederne flytter sig for Niras, der er nødt til at følge med for at sikre, at selskabet ikke hægter sig bagud. Derfor falder nogle markeder bort, mens andre kommer til.
Det kræver en omstilling fra Niras' side, men ikke i form af store materielle investeringer.
"I virkeligheden skal vi 'bare' dygtiggøre os og tilegne os nye kompetencer inden for klimagasberegninger og så videre. Det er ikke, fordi vi skal lave en kæmpestor investering, da vi hele tiden investerer i at opgradere vores kolleger," siger Olav Vind Larsen.
Niras har i de senere år opkøbt flere rådgivende ingeniørfirmaer rundt i verden. Senest i starten af 2020, hvor selskabet opkøbte den engelske ingeniørvirksomhed Integrated Food Project.
Sammen med Integrated Food Projects er Niras i gang med at etablere en juicefabrik for Coca Cola-ejede Innocent Drinks, som ifølge Olav Vind Larsen har en af verdens mest ambitiøse bæredygtighedsagendaer.
"Kombineret med kompetenceudvikling investerer vi i at blive bredere. Med det seneste indkøb i England skærper vi det ganske gevaldigt," siger Olav Vind Larsen.
Nye tendenser i 2020
Niras omsatte i lighed med 2018 for 1,52 mia. kr. i 2019. I perioden 2018 til 2019 steg bundlinjen fra 43,6 mio. kr. til 47,3 mio. kr.
Olav Vind Larsen fortæller, at 2020 er begyndt godt for Niras, men coronavirussens påvirkning har også skabt uvished for det resterende år, som kan gå flere veje.
Dog kan nye arbejdsopgaver blive lagt på Niras' skrivebord fra virksomheder, der har oplevet en hidtil uset situation, som har skabt udfordringer omkring produktionen.
"Der er nogle interessante temaer i, hvordan en produktion skal styres, hvis f.eks. en tredjedel af medarbejderne ikke kan komme på arbejde på grund af en epidemi som corona. Coronakrisen har allerede betydet, at nogle af vores kunder overvejer deres automatiseringsstrategier for at sikre produktionen" siger Olav Vind Larsen.
Derfor kommer 2020 i høj grad til at handle om business continuity, hvor produktionen hos Niras' kunder skal sikres mod udefrakommende trusler såsom coronavirussen.
"Det driver en diskussion om automatisering. Hvordan arbejder man med at flytte produktionen fra meget store leverancer til et stort hotel eller restaurant over til detailhandlen. Skiftet mellem kundesegmenter kræver en ny måde at tænke på, og det gælder også os," siger Olav Vind Larsen og fortsætter:
"Hvad det betyder i det store hele for Niras i 2020, det vil jeg nødigt spå om, men der kommer til at ske nogle skift i fødevarebranchen. Jeg vurderer at vi kommer til at drøfte for eksempel krav til opdeling af fabrikkerne i sikre produktionsafsnit og mere fokus på fleksibilitet i produktionsplanlægningen, som de fabrikker vi er med til at designe skal kunne leve op til," siger Olav Vind Larsen.
Niras's egenkapital lyder på 269,9 mio. kr. og beskæftigede i 2019 1684 medarbejdere.