AgriWatch

Tænketank har ikke fidus til soja-certifikater

Soja, der bærer et bæredygtighedscertifikat, kan være med til sikre biodiversitet og produktion under rette sociale forhold. Men det hjælper ikke klimaet, lyder det fra Concito.

Foto: PR-foto Concito

Ifølge en ny opgørelse fra Københavns Universitet er dansk landbrugs drivhusgasudledning 60 pct. højere, hvis man medregner sojaimporten.

Produktionen af soja medfører ofte fældning af regnskov, og derfor er der lavet certifikater til bæredygtig soja, som skal være dyrket uden skovrydning. Certifikaterne bliver dog ikke anvendt i særligt stort omfang af danske importører, og ifølge tænketanken Concito hjælper certifikaterne heller ikke klimaet ret meget.

Det skriver Politiken.

"De (certifikaterne, red.) kan sikre biodiversitet, at sojaen bliver dyrket under de rette sociale forhold, og at der ikke bliver brugt bestemte sprøjtemidler. Men når det gælder klimaet, er det den samlede efterspørgsel, som tæller," siger Concitos videnskabelige rådgiver, Torben Chrintz.

Han bygger sit argument på, at der vil blive efterspurgt den samme mængde soja i verden, uanset hvor meget certificeret bæredygtigt soja Danmark køber.

Han mener derfor, det er vigtigere, at Danmark skruer op for ambitionen af egenproduktion af alternativer til soja, der er produceret i Danmark.

Den nuværende ambition er formuleret af partnerskabet Dansk Protein Innovation, som blandt andet Arla og Danish Crown er en del af. Her vil man reducere importen af proteinkilder og i stedet øge produktionen i Danmark til 30 pct. af den nødvendige protein i løbet af 3-5 år.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch