AgriWatch

DI: Fødevareproduktionen beviser at den er mindre konjunkturfølsom

Danmarks fødevareproduktion- og udbud er en af de få industrier, der indtil videre kører på forholdsvist normalt niveau trods coronavirus. Det bekræfter Dansk Industri, der har undersøgt forskellige branchers forventning til andet kvartal.

Foto: PR-foto DI

Flere industriers forventninger til andet kvartal i 2020 er svært negative på omsætning, indtjening og beskæftigelse. Statens restriktioner for at forhindre yderligere smitte af corona har nemlig betydet en reel nedlukning for flere brancher.

Ifølge nye tal fra Dansk Industri (DI) har fødevaresektoren dog bevist, at den er mindre følsom over for konjunkturudsving.

"Vi er på et neutralt niveau. Grundlæggende er fødevaresektoren i den heldige situation, at folk skal have mad hver dag. Den er langt mindre konjunkturfølsom end andre brancher i hvert fald i den hjemlige efterspørgsel," siger branchedirektør i DI Fødevarer, Leif Nielsen.

Foto: Graf DI
Foto: Graf DI

Import eksport kører

I undersøgelsen, DI har lavet med 730 medlemsvirksomheder, hvoraf 39 er i DI Fødevarer, viser forventningerne til andet kvartal samlet set for virksomhederne at være tæt på minus 0,5 point - et niveau, der ikke er set siden finanskrisen i 2008.

Indikatoren er baseret på virksomhedernes forventninger til omsætning, indtjening og beskæftigelse. Rammer tallet minus 1,0 betyder det, at alle virksomheder forventer nedgang på over 10 pct. i både omsætning og indtjening samt fem pct. nedgang i beskæftigelse.

Foto: Graf DI
Foto: Graf DI

Leif Nielsen påpeger, at selv om fødevaresektoren er ramt på food service med restaurant-, café- og kantinelukninger, så flytter forbruget sig til f.eks. detailhandel. Dertil er det afgørende, at importen og eksporten holdes kørende.

"Danmark har et stort eksporterhverv, og det er vigtigt, vi holder import og eksport kørende. Det er vitalt både for os og de lande, vi eksporterer fødevarer til," siger branchedirektøren og understreger:

"Der er enormt brug for, at EU-landene koordinerer med hinanden, så varerne kan fortsætte med at bevæge sig frit, så krisen ikke bliver gjort unødigt større. Vi skal undgå situationer som lange køer ved f.eks. den polsk-tyske grænse," siger Leif Nielsen.

Han fortæller desuden, at fødevaresektoren kan blive påvirket, hvis for mange ansatte bliver syge i virksomhederne. Dog har flere firmaer allerede indført initiativer som skiftende arbejdshold samt højnede hygiejneniveauer.

Selv om DI's undersøgelse vil have statistiske usikkerheder, så påpeger Leif Nielsen, at det er tydeligt, at fødevarebranchen er langt fra at være lige så sårbar som andre industrier.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch