AgriWatch

Danske forskere har fundet frem til fremtidens bæredygtige ost

Fremtidens bæredygtige ost kan meget vel blive lavet af gule ærter, viser dansk forskning.

Foto: Philip Daval/Ritzau Scanpix.

Med klimaforandringen følger et fokus på mere bæredygtig produktion af de fødevarer, mennesker i århundreder har produceret - og osten er ingen undtagelse.

Et hold forskere fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet har nu fundet deres bud på fremtidens ost, der ligner den, som vi kender så godt, på både tekstur og smag og samtidig forurener mindre.

Forskerne er lykkedes med at udvikle en prototype på fremtidens ost med plateproteriner fra den gule ært, der med bæredygtige dyrkning kan være et godt bud på fremtidens plantebaserede ost.

”Ærteproteiner har vist lovende resultater for osteproduktion lavet af planter. Ærter og andre bælgfrugter er rige på proteiner, og så er produktionen bæredygtig fordi det kan gøres i Danmark. Vi ved, hvordan proteiner fra mælk opfører sig, men nu skal vi blive kloge på planteproteiner, og den måde de opfører sig, når man fermenterer dem, som er det osteproduktion handler om,” siger Carmen Masía, erhvervs ph.d. på Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Næste skridt bliver at fintune smagen, siger Carmen Masía videre:

”Ved hjælp af fermentering kan man så modne planteosten, så den får mere karakter, og ved at tilsætte mikroorganismer, kan man give den smag.”

Studiet er lavet i samarbejde med Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet og ingrediensvirksomheden Chr. Hansen.

(Denne artikel er bragt af AgriWatchs søstermedie FødevareWatch.)

Arla og Chr Hansen: Grøn omstilling får kun liv gennem samarbejde og nye produkter

Vegetarer vil have Aalborg-model bredt ud

Stigende omkostninger sætter prisstigninger i spil hos måltidskasseselskaber

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch