AgriWatch

Investor bag milliardsucces spår en robotrevolution i landbruget

Esben Østergaard, som er en af stifterne bag milliardvirksomheden Universal Robots, bruger i dag tid og penge på at lede efter vækstkometer i robotindustrien - og den kendte investor mener, at en robotrevolution er undervejs i dansk landbrug.

Esben Østergaard blev yderst velhavende på salget af Universal Robots, og nu investerer han pengene videre i robotstartups. | Foto: Casper Dalhoff/ERH

"Gad vide, om den også kan køre af sig selv?"

Ordene kommer fra Esben Østergaard, da en havetraktor passerer og slår græsset på Fruens Bøge i Odense. Så snart snakken falder på robotteknologi, er hans tanker på muligheder - og dér er en.

Det er måske årsagen til, at velhaveren i det fine blå jakkesæt i dag kører Danmark tyndt i en Tesla Model S i jagten på nyt robotguld.

Til trods for det fine ydre er han ikke bange for at få lidt jord under neglene og har investeret i en landbrugsrobotvirksomhed, som han mener har et kæmpe potentiale - ikke blot i Danmark, men globalt.

"Jeg er overbevist om, at robotteknologi vil få betydning for mange brancher – og landbruget er en af dem"

Esben Østergaard, stifter af Universal Robots og Reinvest Robotics

"Jeg er overbevist om, at robotteknologi vil få betydning for mange brancher – og landbruget er en af dem," siger Esben Østergaard.

Selv er den kendte robotinvestor ikke i tvivl om, at en revolution er undervejs i adskillige industrier. Det er også årsagen til, at han i 2019 skød penge ind i Farmdroid, som har hovedkvarter i Vejen.

"Hvor i landbruget revolutionerne vil ske, er umuligt at sige. Men ud fra, hvad jeg ved om robotter, er det tydeligt, at den er undervejs."

Involveret i flere robotsucceser

Esben Østergaard stiftede i 2005 den succesfulde robotvirksomhed Universal Robots sammen med Kasper Støy og Kristian Kassow. Ti år senere blev virksomheden solgt til den amerikanske virksomhed Teradyne for 1,9 mia. kr., hvilket gav stifterne et anseeligt afkast.

I 2018 blev Mobile Industrial Robots (MIR), som Esben Østergaard havde investeret i, også solgt til Teradyne – dengang til 1,7 mia. kr.

Efter at have fået en check i hånden fra salget af Universal Robots og MIR tog Esben Østergaard sammen med sin hustru Richa Misri beslutningen om at grundlægge Reinvest Robotics. Her investerer de i nye robotvirksomheder, som vil gøre verden til et bedre sted.

"Vi investerer i virksomheder, som gør noget positivt for verden, og vi tror, at kombinationen af at gøre noget godt og lukrativt går hånd i hånd, og der er værdi i at løse verdens udfordringer," siger han.

Ud over landbruget har Esben Østergaard før peget på bygge- og sundhedsindustrien som områder med potentiale for en revolution, mens den i forvejen er godt i gang inden for industri og logistik.

Foto: PR
Foto: PR

Den bedste investering

En af de virksomheder, som Reinvest Robotics har smidt penge efter, er netop Farmdroid, som Esben Østergaard mener er "den bedste investering", at Reinvest Robotics har lavet indtil videre.

På blot tre år er den danske landbrugsrobotvirksomhed, som blev startet af tre brødre, gået fra at være et lille foretagende i en hal i Sydjylland til at eksportere solcelledrevne markrobotter. I 2020 landede robotvirksomheden et resultat efter skat på 1,2 mio. kr.

På samme tid har Farmdroids ledelse meldt om trecifret vækst de seneste år, og forventningen er, den vil fortsætte i samme tempo.

Farmdroids robot med titlen FD20 får strøm fra solceller og kører i op til 24 timer. Hvis den løber tør for strøm, fortsætter den driften, så snart solen titter frem igen. Den bruger indviklet GPS-teknologi til automatisk at så plantefrø og roer og dernæst luge ud af ukrudt.

"Her er en kombination af robotteknologi, sensorer og data, som er ekstremt interessant og har masser af potentiale. Meget mere end det, Farmdroid i øjeblikket mærker," konstaterer Esben Østergaard.

I dag ejer Reinvest Robotics mellem 33,3-41 pct. af Farmdroid, viser tal fra CVR. Gennem de seneste år har Esben Østergaard og Richa Misri desuden øget deres ejerandel i virksomheden markant.

Hvor meget, de har investeret, vil Esben Østergaard ikke sige.

Følger filosofien

Esben Østergaard mener, Farmdroid passer ind i Reinvest Robotics' filosofi. For virksomheden løser flere udfordringer i landbrugsindustrien i forhold til klima, miljø og arbejdskraft.

"En af udfordringerne er omkring sprøjtegift. Der er et evigt kapløb mellem planterne og producenterne om at finde den rigtige gift, og så snart planterne bliver resistente, skal der laves nye," siger han.

Esben Østergaard peger på, at landbruget under coronapandemien har mærket, at det har været svært at hente arbejdskraft fra udlandet, og der er fokus på at sikre egen fødevareproduktion.

"Selvom man kan argumentere for, at robotter fjerner arbejde, er realiteten, at færre både i Danmark og resten af verden gider lave den slags manuelt arbejde - og udviklingen fortsætter," siger han.

Universal Robots-stifteren mener dog, at forholdene er ideelle for, at robotteknologien kan sprede sig til store dele af landbruget, da der i mange tilfælde er tale om manuelt og repetitivt arbejde.

"Det er den slags, som robotteknologi er specielt god til at arbejde med. For mennesker er som udgangspunkt ret dårlige til det, da vi bliver let distraheret eller ikke kender til rutinerne," forklarer han.

Foto: Casper Dalhoff/ERH
Foto: Casper Dalhoff/ERH
 

Forventer milliardomsætning

Esben Østergaard har før udtalt, at han forventer, at Farmdroid vil kunne sælge for over 1 mia. kr. Det mener han stadigvæk, om end han ikke vil udtale sig om tidshorisonten for den milepæl.

"Nu er det heldigt, at de har sorte tal på bundlinjen - og det er så vidt jeg ved den eneste landbrugsrobotvirksomhed i verden, som har formået at give overskud. Hvis de vokser 100 pct. årligt, går
det stærkt, og så går der ikke mange år, før vi er der," siger han.

Robotinvestoren afviser ikke, at det kan komme på tale at give Farmdroid et ekstra skub med endnu en betragtelig investering.

"Men det er sådan set ikke strengt nødvendigt lige nu."

Esben Østergaard holder samtidig et skarpt øje med, om en ny mulighed byder sig i forhold til investeringer inden for landbrug.

"Nu skal vi ikke konkurrere med det, vi allerede har investeret i, men jeg tror, at der er masser af potentiale derude. Hvis vi kan skabe en synergieffekt, vil det være endnu bedre," siger han.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch