Topchef i Thise: "Jeg vil stoppe, mens jeg stadig har tænder i munden"
Efter 30 år på posten som øverste chef i andelsmejeriet Thise Mejeri, har Poul Pedersen valgt at stoppe.
Beslutningen har været undervejs i halvandet års tid, og derfor er realiteten så småt ved at bundfælde sig. Det har ikke været et nemt valg, men det rigtige, mener den 67-årige direktør.
”Jeg er ved at vænne mig til, at jeg skal stoppe, og det har jeg det egentlig godt med. Det er det rigtige tidspunkt både for mejeriet, men også for mig selv,” siger Poul Pedersen og forklarer:
”Jeg vil gerne stoppe, mens jeg stadig har tænder i munden. Ikke, at jeg forventer, at mine tænder er ved at falde ud, men på et tidspunkt er det tid til at sige stop. Og det er det nu.”
Efter 30 år: Thise Mejeri skal have ny direktør
Beslutningen om at træde tilbage blev truffet i julen 2021, uden en idé om, hvad 2022 ville byde på af bølgeskvulp og kriser.
”Der kendte jeg ikke til gasprisen, Putins planer om krig, eller hvordan dollarkursen og oliepriserne ville udvikle sig. Men vi kom igennem 2022 på en ordentlig måde og ser nu ind i et 2023, der er uoverskuelig for et økologisk mejeri. Men vi overlever – det har jeg lært af mine landmænd, at vi altid gør,” siger han.
Han mener, at tiden er til beslutsomhed. Den del nævner Poul Pedersen flere gange. Verden er ikke ved at gå under, konstaterer han, men det er en udfordret tid at være et økologisk mejeri i - sådan set hvilken som helst fødevarevirksomhed. Siger man andet, taler man usandt, mener han.
”Thise har mere end nogensinde brug for en stærk direktør lige nu. Vi er alle udfordret i fødevaresektoren, især det seneste halve års tid – men det er selvfølgelig også det, der gør det svært at fuldføre sådan en beslutning lige nu, omend den er den rigtige,” siger Poul Pedersen.
Ikke på vej på pension
At tiden er turbulent er mere et grundvilkår, end det er et særligt kendetegn ved 2022. Det har altid været turbulent, konstaterer Poul Pedersen.
På trods af høj bølgegang har direktøren stadig nye tiltag på vej, som skal på bordet, inden han overlader tøjlerne til en ny direktør.
”Der er stadig noget, jeg ikke har nået endnu. Det kommer. Jeg har stadig ambitioner om, at der skal gennemføres flere spændende ting på min vagt,” siger han uden at ville uddybe det nærmere.
Han er full time på Thise, indtil den næste tager over, og der bliver ikke droslet ned i den mellemliggende periode.
Thise-formand kendte til direktør-exit i seks år - headhunter skal finde ny topchef
Den nye direktør skal først findes, og der er derfor ikke sat en dato for, hvornår Poul Pedersen går ud af døren for sidste gang som øverste chef. Det eneste han ved, er, at han ikke går videre ud i livet som pensionist.
”Jeg skal ikke være leder af Thise Mejeri, men jeg skal heller ikke på pension. Jeg er ikke på vej ud og grave efter olie i Nordsøen, men vil gerne fortsætte med at beskæftige mig med økologi og dyresundhed,” siger han.
Det kunne være flere bestyrelsesposter, lignende dem han bestrider i dag. Poul Pedersen sidder blandt andet med i klimafondens bestyrelse, men kunne også forestille sig opgaver som konsulent inden for hans kompetenceramme.
Ny, langtidsholdbar direktør
Med sine 67 år har Poul Pedersen næsten brugt halvdelen af sit liv i direktørstolen hos Thise Mejeri.
Det efterlader også mange op- og nedture i bagagen, som der kunne skrives bøger om, lyder det fra direktøren.
”Vi har virkelig oplevet nogle frygtelige ting, og der har været mange tunge dage. Omvendt har der godt nok også været fantastiske tider, som jeg mest af alt vil huske,” siger han og opremser en række højdepunkter de sidste tre årtier.
Lancering af skyr i 2006, jersey 0,5-mælken i 2001, græsmælken i 2017 og hele projektet med ”fri for soja”, der stadig kører nu, er nogle af de ting, Poul Pedersen hiver først op af lommen.
Men også samarbejdet med Irma og særligt Coop, som er mejeriets suverænt største kunde, har betydet meget for Thise, nævner han.
Thise-boss: ”Jeg har prøvet at sidde med skylden på mig - det har forandret mig for altid”
Den nye direktør skal samle op på nogle af de vigtige opgaver inden for især bæredygtighed og klima. Netop på grund af Coops forpligtelse til Science Based Targets skal Thise Mejeri kortlægge sine klimareduktioner på baggrund af forskningsbaserede faktatjek.
Det bliver en stor opgave for den nye direktør, der dog overtager en sund virksomhed ifølge Poul Pedersen. Thise Mejeri har en omsætning på 1,4 mia. kr. og en medarbejderstab på cirka 300, som nu skal overdrages til en anden.
”Jeg kunne lege med den her virksomhed i mange år endnu. Men jeg ønsker, at Thise eksisterer i mange år frem, og derfor er det også min opgave at forlade det på en måde, så den nye direktør har gode muligheder for at komme rigtig godt videre,” siger han og tilføjer:
”Det er jo ikke så tit, vi skifter ud på posten. Vi plejer at blive her i 30 år ad gangen, og derfor skal den næste direktør også gerne være langtidsholdbar.”