AgriWatch

Arla forbereder sig på gas-luk: Kaster store summer i nødløsninger

Adgang til naturgas er den største usikkerhed for Arla lige nu, konstaterer Peder Tuborgh. Mejerikoncernen haster med olie-alternativer, der kan sikre produktionen i tilfælde af gasmangel, men især tysk produktion er udfordret.

Foto: Joachim Ladefoged/ERH

Godt og vel 111 millioner kroner.

Så mange penge har Arla Foods de seneste måneder brugt på olietanke og løsninger, der skal sikre selskabet mod en situation med mangel på naturgas.

Ukraine-krigens konsekvenser i form af et truende stop for forsyningerne af naturgas til Europa kan nemlig meget vel få store konsekvenser for mejeriselskabet, der har produktion over det mest af Nordeuropa, forklarer adm. direktør Peder Tuborgh.

”Det er en stor usikkerhed for ikke kun os, men for hele branchen. Det er meget top of mind, for det er det største usikkerheds-element for os lige nu,” sagde han tirsdag på pressemødet om koncernens halvårsregnskab.

Arla i rekordregnskab: Sender efterbetaling ud allerede nu

Til AgriWatch fortæller topchefen, at Arla lige vil kunne opretholde 85 pct. af den eksisterende produktion i Danmark i tilfælde af gasknaphed.

”Vi arbejder på at kunne håndtere al mælken fra landmændene. Men hvis der bliver lukket for gassen, kommer der til at være nogle store sving i, hvordan vi kan håndtere mælken. Det er vi ikke færdige med at kalkulere,” siger han.

Udgifterne til diverse nødløsninger render op i 15 mio. euro, som det ser ud nu, svarende til omkring 111 mio. kr.

Tyskland halser efter

Arla Foods er netop på listen over virksomheder, der i Danmark kan afskæres fra at bruge naturgas med endog meget kort varsel, hvis der skulle opstå mangelsituationer.

Også i Tyskland, hvor naturgas er den altovervejende energikilde for samfundet som helhed, er der meget stor bevågenhed om mulighederne for at kunne reducere, hvis det skulle blive nødvendigt i tilfælde af et gasstop fra Rusland.

”Vi er i stand til at køre 60 pct. af vores produktion på vores anlæg i Syd- og Nordtyskland med olie nu - og det kommer vi desværre nok til,” siger Peder Tuborgh og tilføjer:

”Men vi er lige nu ved at investere i at bygge et anlæg i Pronsfeldt, som er en nødforsyning, der kan køre de sidste 40 pct. på olie. Den forventes at stå klar hen over vinteren.”

I tilfælde af at Rusland lukker for gassen, har Arla kortlagt hvilke produkter og lande, der vil blive hårdest ramt, men topchefen håber, at det vil være en ”peter og ulven-historie” og vil derfor ikke dele de oplysninger.

Regeringer efterspørger alternativer

Topchefen understregede, at han var ked af at skulle investere i at kunne anvende fossile energikilder, som Arla Foods ellers målrettet arbejder på at gøre sig fri af.

”Det er en forsikring, som vi ikke håber at få brug for. Men det er en stor investering, der er absolut nødvendig lige nu, og jeg tror, at vi får brug for det. Der er en efterspørgsel, især fra nogle regeringer på, hvem der kan bruge alternativer til naturgas,” forklarede han.

Arla vil bygge ekstra olie-buffer: Har kun til fire timers forbrug på vigtig fabrik

I Danmark har Arla - som AgriWatch ad flere omgange har kunnet berette - de seneste måneder søgt og fået tilladelser til at sætte olietanke op nær store mejerier.

Blandt andet ved det vigtige datterselskab Arla Foods Ingredients (AFI), der producerer højt specialiserede fødevareingredienser ud fra valle.

Ifølge Peder Tuborgh er langt fra alle ”forsikringsløsningerne” på plads endnu, men flere vil komme til, som vinteren nærmer sig. De vil dog ikke omfatte alle, lød det.

”På de fleste af vores større sites kan vi skifte til andet end naturgas. Det er ikke alle sites i for eksempel Danmark. Men vi kan behandle mælken og det er sådan, at vi har planlagt det,” forklarede han.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch