AgriWatch

DLG øger omsætningen med otte milliarder og lander rekord - alvorlig sag om mulig svig skæmmer

Grovvareselskabet DLG tjente i 2021 flere penge end nogensinde før, og særligt tyske byggemarkeder og tankstationer bidrog. Sag om mulig svig fra en medarbejder koster dog dyrt.

Foto: DLG / PR

Et nyt rekordregnskab fra DLG bliver serveret med en ubehagelig bismag.

Det har kostet således koncernen 131 mio. kr. i tab, at en medarbejder i et datterselskab imod virksomhedens egne regler har indgået uafdækkede kontrakter - endda uden at registrere dem i selskabets systemer. Handleren har nu opsagt sit job, og DLG oplyser, at man vil kigge på, om det skal gøres til en politisag.

Det oplyser koncernen i forbindelse med offentliggørelsen af selskabets årsrapport, der onsdag formiddag er blevet præsenteret og fremlagt for repræsentantskabet på Hotel Munkebjerg i Vejle.

Trods den sag er det lykkes Danmarks største grovvareselskab at lande et rekordresultat i 2021.

Jeg glæder mig især over en klar forbedring af vores indtjeningsevne

Kristian Hundebøll, koncernchef i DLG

Efter en årrække med relativt afdæmpet vækst, steg toplinjen i 2021 kraftigt, og omsætningen blev øget til 59 mia. kr. mod 51,3 mia. kr. i 2020.

Det medvirker til, at Ebitda – driftsresultatet eksl. afskrivninger mv. – steg fra 2 mia. kr. i 2020 til 2,27 mia. kr. Det svarer til en stigning på 13 pct.

På nederste bundlinje stiger resultatet fra 601 mio. kr. i 2020 til 733 mio. kr. i 2021.

”Jeg glæder mig især over en klar forbedring af vores indtjeningsevne, som vi nu for fjerde år i træk har styrket betydeligt. Forventningen er, at den tendens fortsætter i de kommende år,” siger Kristian Hundebøll, koncernchef i DLG, i en pressemeddelelse.

Fremgangen skyldes ikke mindst medvind i det tyske datterselskab Team, der bidrager med 36 pct. af selskabets samlede driftsresultat.

”Særligt vores byggemarkedsforretning har haft et godt år, hvor kunderne belønner os for vores høje niveau af rådgivning, forsyningssikkerhed og kvalitetskoncepter. Det er et forretningsområde, vi ser et stort og langsigtet indtjeningspotentiale i,” siger Kristian Hundebøll.

Soliditetsgraden nåede dog ikke op til selskabets forventninger på min. 28 pct. Den dykkede tværtimod til 27,1 pct. mod 28,2 pct. i 2020.

”Det skyldes en høj balance på grund af de usædvanligt høje priser på verdensmarkedet, kombineret med store prisstigninger i slutningen af året,” anfører DLG. med henvisning til, at balancesummen stiger til 27,06 mia. kr. i 2021 mod 22,95 mia. kr. i 2020.

Fut under grovvarer

DLG har tre divisioner, hvor den største er grovvareforretningen Agribusiness.

Denne division nød godt af de stigende råvarepriser i 2021 og øgede omsætningen med 3,4 mia. kr. til 35,5 mia. kr.

Driftsindtjeningen, Ebitda, endte på 1,1 mia. kr., hvilket er en fremgang på 17 pct. sammenlignet med 2020.

”2021 var et år, der var præget af store prisudsving på de globale markeder og flaskehalse indenfor råvareforsyningen. Det har været turbulent, men vi har haft fokus på at opretholde forsyningen til vores kunder, og det er vi lykkedes med. At vi så samtidig leverer et så flot resultat inden for Agribusiness kan vi kun være tilfredse med,” siger Kristian Hundebøll.

Mineraler for milliarder

Også mineraldivisionen Premix & Nutrition leverede fremgang og endte med sit bedste resultat nogensinde.

Vi har set en god udvikling på flere af Vilofoss’ kernemarkeder

Kristian Hundebøll, koncernchef i DLG

Selskabet omsatte i 2021 for 3,4 mia. kr. mod 3 mia. kr. i 2020.

Samtidig blev Ebitda-resultatet øget med seks pct. fra 175 mio. kr. til 186. mio. kr.

”Vi har set en god udvikling på flere af Vilofoss’ kernemarkeder og i særdeleshed i Danmark og Frankrig,” siger Kristian Hundebøll.

DLG noterer sig, at den samlede kornmodtagelse i 2021 dykkede med fem pct., men koncernen holdt fast i eksportniveauet, som blev realiseret i 2020 på 4,1 mio. ton korn ud af koncernens store havneterminaler i Tyskland, Danmark, Sverige og Baltikum.

Byggefest

Slutteligt er der forretningsområdet Energy & Retail, der de seneste år har vist sig som lidt af et guldæg for DLG.

Team driver 79 byggemarkeder, 194 tankstationer og 32 energisalgskontorer i Tyskland, og det har igen været særdeles lukrativt.

Selskabet løftede i 2021 omsætningen til 20,1 mia. kr. mod 16,3 mia. kr.

Også Ebitda-resultatet i divisionen fik et stort løft og noterede sig for 962 mio. kr., hvilket er en stigning på 10 pct.

”Team er blandt de største selskaber i Tyskland inden for salg af energi og byggematerialer, og i 2021 har vi udbygget vores markedsposition yderligere i den nordvestlige del af markeder,” siger Kristian Hundebøll.

I september offentliggjorde DLG, at Team lægges sammen med koncernens tyske agribusiness-selskab, Hage. Når sammenlægningen er en realitet, vil selskabet med hovedsæde i Flensborg beskæftige mere end 4.300 medarbejdere og have en omsætning på mere end 37 mia. kr.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch