AgriWatch

Arla får grønt FN-stempel på vigtigt klimamål

Andelsselskabet har fået godkendt opdaterede reduktionsplaner af Science Based Targets. Endnu venter det afgørende slag - når der skal kigges på udledningerne på gårdniveau.

Arla får nu stemplet sine klimaplaner af FN's klima-initiativ SBTi. Endnu venter dog den største opgave - at få verificeret klimamålsætningerne på gårdniveau. | Foto: Finn Frandsen

Arlas opdaterede planer for at reducere CO2-udslippet frem mod 2030 har nu fået det afgørende grønne stempel fra FN-organet Science Based Targets Initiative (SBTi).

Dermed er Arla fortsat en del af den vigtige grønne klub af virksomheder, der har sat målsætninger og fået dem verificeret til at flugte med FN-målene om at holde verdens temperaturstigning på 1,5 grader.

Modtag AgriWatchs nyhedsbrev gratis!

Det oplyser Arla i en pressemeddelelse.

FN-verificeringen gælder dog udelukkende den del af mælke-gigantens udledninger, der stammer fra de såkaldte scope 1 og 2; altså de dele af Arlas produktion, der omhandler, hvad der sker på mejerierne og i indkøb af energi til mejerierne.

Tidligere har Arla haft godkendt reduktionsmål, der flugter med 2 graders temperaturstigning, men SBTi har det nu som krav, at man skal have mål, der er tilpasset 1,5 grader for at være med i klubben.

Derfor er Arla nødt til at øge sine reduktionsmål fra hidtil 30 pct. til nu 63 pct. fra udledningsniveauet i 2015 frem mod 2030.

I et interview med AgriWatch i november forklarede Peder Tuborgh, at de nye FN-krav om at levere et udledningsniveau, så man kan nå med på 1,5 grader-målsætningen var den direkte årsag til, at Arla skruer op for milliard-investeringerne i den nye strategiperiode frem mod 2060.

"Det er derfor, vi øger vores investeringer med 40 pct. Det er, for at vi kan rumme de investeringer, der skal til på klimasiden," lød det.

Arla forventer frem mod 2026 at investere for over 4 mia. euro, svarende til over 30 mia. kr. Heraf skal en markant del gå til klima-investeringer.

Peder Tuborg fremhævede, at langt hovedparten af investeringerne vil være rentable og altså give et afkast.

Største udfordring venter forude

Arla blev en del af den vigtige FN-klub i september 2019 - men det var dengang med mål, der gjorde det muligt at levere 2,0 graders målsætningen. Siden har SBTi skærpet sine målsætninger, så virksomheder nu bedes levere udledningsreduktioner, så man kan overholde 1,5 grader målsætningen.

Arla skriver i pressemeddelelsen, at man vil gøre brug af en lang række initiativer for at reducere udledningen. Blandt andet skal hele Arla flåde af lastbiler og mælketankbiler være fossilfrit kørende, al elektricitet skal komme fra vedvarende kilder og der skal skiftes til lav-energi løsninger.

Derimod er hele den del af mælkeproduktionen, er foregår på andelshavernes gårde - hvilket er den suverænt største del af klimapåvirkningen - i stedet omfattet af scope3 og dermed uden for klimaplanen indsendt til FN-initiativet.

Her lyder målsætningen fortsat, at Arlas mælkeproducenter skal reducere deres udledninger med 30 pct. frem mod 2030.

SBTi forventes at lancere en ny sektor-målsætning i 2022 med mere detaljerede krav for reduktions-målsætninger på landbrug, skriver Arla.

"Vores målsætning er at holde os inden for 1,5 graders målsætningen på alle tre scopes i vores værdikæde, når dette bliver muligt. Vi vil derfor revidere de nye sektor-vejledninger, når de bliver offentliggjort, for at se, om de vil kræve nogen ændringer i vores nuværende planer," udtaler Hanne Søndergaard, der er executive vice president i Arla med ansvar for landbrug og klima-indsats i koncernen.

Ifølge Arla er mejerikoncernen nummer 59 på verdensplan, blandt føde- og drikkevarevirksomheder til at få det grønne stempel på 1,5 grad-målsætningen fra SBTi.

FN-klub strammer klimakrav: Arla øger mål og investeringer for fortsat at være med (agriwatch.dk)

Mere fra AgriWatch

EU-indgreb vil potentielt kun udløse få milliarder til energistøtte

Fredag har EU’s medlemslande blåstemplet at kunne sende beskatningen fra bæredygtig energi tilbage til bl.a. energipressede landbrugsvirksomheder. Nye beregninger peger dog på, at potentialet er yderst begrænset. Denne form for ”symbolpolitik” noget af det allerværste, der kan ske for virksomhederne, advarer Dansk Erhverv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch