AgriWatch

Danish Crown laver atter rekordresultat

Toplinjen dalede, mens bundlinjen nåede nye højder for den danske slagterikoncern. Andelshaverne får en lavere restbetaling per kg kød end året forinden.

Jais Valeur, topchef i Danish Crown. | Foto: Morten Fauerby/APPR/Ritzau Scanpix

Andelskoncernen Danish Crown kom ud af regnskabsåret 2020/21 med et rekordresultat trods flere udfordringer.

Coronakrisen og dalende svinepriser var overskrifterne for et år, hvor slagterikoncernen kunne præsentere et rekordresultat på bundlinjen.

Årsresultatet lød således på 2,26 mia. kr., hvor resultatet året forinden lød på 2,14 mia. kr. - hvilket også var en rekord.

Omvendt faldt omsætningen med over 2,5 mia. kr. fra 60,79 mia. kr. til 58,29 mia. kr. Det skriver Danish Crown i sit netop præsenteret årsregnskab.

Faldet på toplinjen skyldes især dalende svinepriser, der ramte verdensmarkedet den sidste del af regnskabsperioden, som sluttede med udgangen af september.

 

"Det er et virkelig godt regnskab, og jeg kan med tilfredshed konstatere, at vi nåede vores målsætning i vores nu leverede 4WD-strategi. Det viser robusthed, at vi lykkedes i det forløbne år," siger Jais Valeur, adm. direktør i Danish Crown, i meddelelsen.

Selskabets driftsresultat (ebit) faldt dog fra 2,86 mia. kr. i 2019/20 til 2,82 mia. kr i 2020/21.

I sin nu tidligere strategi 4WD har det været Danish Crowns målsætning at løfte indtjeningen og derved øge afregningen til andelshaverne. Ambitionen har været at udbetale mindst 60 øre pr. kg. svinekød mere end det europæiske prisindeks, og det er nu blevet indfriet for andet år i træk.

Lavere restbetaling

Trods det rekordhøje årsresultat bliver restbetalingen til andelshaverne ikke så høj som året forinden.

I 2019/20 fik svineproducenterne udbetalt 135 øre per kg. svin, mens det i det seneste regnskabsår lyder på 130 øre. For søer gik restbetalingen fra 120 til 110 øre.

Modsat får andelshaverne med kreaturer en højere restbetaling, som går fra 125 til 130 øre.

Oven i dette bliver der sat 242 mio. kr. ind på andelshavernes ejerkonti.

"Der er igen skabt værdi for de 1600 andelshavere, der leverer grise til Danish Crown. Målt i kilo har de leveret 8 pct. mere til de danske slagterier. Rekordresultatet skal derfor fordeles på flere kilo, så restbetalingen pr. kg. til leverandørerne af grise lægger en spids lavere end sidste år. Det ændrer dog ikke på, at det har været en attraktiv forretning for landmændene at holde grisene i Danmark frem for at eksportere dem som smågrise," siger Jais Valeur.

Den samlede restbetaling lyder i alt på 1,650 mia. kr., hvilket er højere end året forinden, hvor beløbet lød på 1,584 mia. kr. Det skyldes, at den samlede indvejning af svinekød steg fra 1,074 mia. kg. i 2019/20 til 1,162 mia. kr. i det seneste regnskabsår.

Fremgang hos datterselskaber

Datterselskabet Dat-Schaub, der sælger produkter fra svinetarme, har for syvende år i træk udvidet forretningen og femdoblet sin driftsindtjening.

Og det betyder, at indtjeningen for første gang overstiger 1 mia. kr. Det er en stigning på 41 pct. sammenlignet med strategiperiodens start for fem år siden, oplyser Danish Crown.

Fremgang er også set i koncernen oksekøddivision Danish Crown Beef, hvor priserne på okse- og kalvekød er steget betragteligt. Samtidig ser divisionen også fremgang i salget til både detailleddet og til restauranter.

"Der er et momentum i forretningen lige nu, og vi har en stærk plan og strategi for fremtiden. Samtidig har vi fastholdt en god finansiel balance balance, og vores gearing er med 2,3 væsentligt under vores langsigtede målsætning på 3,0. Dermed har vi et stærkt udgangspunkt for at kunne foretage de strategiske investeringer, der skal sikre Danish Crown fortsatte udvikling," siger Jais Valeur.

Danish Crown har en egenkapital på 8,36 mia. kr.

Mere fra AgriWatch

OECD i voldsom nedjustering af global vækstprognose

Den vestlige økonomiske samarbejdsorganisation OECD hugger et stort stykke af sine vækstforventninger. Verdensøkonomien forventes nu kun at vokse med 3 pct. i år og 2,25 pct. næste år, og tallene kan godt blive lavere, anføres det. Tidligere var forventningerne oppe på 4,5 og 3,2 pct.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch