AgriWatch

Danish Crown afskaffer kvoteafregning

Med nye ansatte har slagteriselskabet Danish Crown øget sin kapacitet betragteligt. Derfor er koncernen ikke længere nødsaget til at afregne svin via kvoter.

Foto: PR Danish Crown

Over to måneder har Danish Crown arbejdet med kvoteafregning af sine leverede slagtesvin, men ordningen lakker nu mod enden.

Det oplyser slagterikoncernen i en pressemeddelelse.

Danish Crown afskaffer kvoteafregningen fra 15. marts, da der med mere end 500 nyansættelser nu er en kapacitet, hvor selskabet kan følge med antallet af leverancer.

Fra oktober til slutningen af januar har svineproducenterne leveret 455.000 slagtesvin mere end samme periode sidste år. Det er stigning på 11 pct.

"En stigning på 11 pct. er meget, når det kommer til afhentning, slagtning og salg, og det bekræfter mig i, at vi tog den rigtige beslutning, da vi i sin tid indførte kvoterne og lavede en venteliste for nye andelsejere. Det har været med til at sikre, at vores service til ejerne har været opretholdt på et højt niveau," siger Erik Bredholt, der er bestyrelsesformand i Danish Crown, i pressemeddelelsen.

Vil overveje nye leverandører

Flere faktorer spiller ind i presset på slagterierne i Danish Crown. Selskabet har oplevet kapacitetspres grundet coronarestriktioner og tidligere smitteudbrud, der gav koncernen en markant slagtepukkel.

Samtidig skabte afrikansk svinepests indtog i Tyskland ekstra tryk på slagtekedlerne, da det blev mere rentabelt for svineproducenter at producere slagtesvin i Danmark frem for at eksportere smågrise. Puklen blev imidlertid kun blev større af højtiderne over jul og nytår.

Danish Crown indførte kvoteafregning 30. november og begyndte ansættelsesrunder et godt stykke tid før jul for at imødekomme presset. Danish Crown forventer nu, at slagtepukkel er nede i et niveau, hvor der udsættes 60.000 grise en uge.

Lige efter jul havde Danish Crown 300.000 slagtesvin på venteliste, hvilket er mere end en uges slagtning for koncernen.

Når slagtepuklen er fuldstændig væk, vil Danish Crown vurdere muligheden for optagelse af nye leverandører, påpeger selskabet.

"Vi har hele tiden understreget, at vi gerne vil have flere grise til Danish Crown, og jeg ser frem at byde nye leverandører velkommen i virksomheden, for det er alt andet lige en meget positiv udvikling," siger Erik Bredholt i meddelelsen.

Ifølge Danish Crown blev over 150 andelshavere svarende til omkring 10 pct. af Danish Crowns ejere trukket i afregningen af nogle af deres svin efter de tre første uger, hvor selskabet benyttede kvoteafregningen.

Danish Crown forventer normal slagtesituation i marts trods nedbrud 

Danish Crown: "Vi har ikke kapacitet til at folk pludselig ændrer strategi" 

En tiendedel af Danish Crowns ejere har fået mindre for svin efter kvoteafregning 

Danish Crown nødsaget til at indføre kvoteafregning i oversvømmet marked 

Danish Crown oplever markant stigning i leverancer af svin

Slagtepukkel i Tican koster leverandører 

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch