AgriWatch

"Heldigvis ser det i bagklogskabens lys ud til, at vi tog de rigtige beslutninger i de hektiske april-dage"

Juleserie 2020: For Danish Agros koncernchef, Henning Haahr, har 2020 både stået på håndtering af coronakrise og et kraftigt hackerangreb mod selskabet. Nu håber han på et mere normalt år efter nytår.

Foto: Danish Agro / PR

Hvad var ifølge dig den vigtigste nyhed i 2020 og hvorfor?

"Den nyhed, der har haft størst indflydelse på os selv og de markeder vi agerer i, er uden tvivl corona, der blev en meget konkret udfordring, vi skulle håndtere fra den 11. marts i år. Corona har på mange måder defineret året og stillet helt særlige krav til vores virksomhed. Som fødevarevirksomhed har vi et særligt ansvar for at holde gang i fødevareforsyningen samtidig med, at vi skal bidrage til at begrænse smitten. Det har betydet nye måder at arbejde, og jeg har stor respekt for vores medarbejdere, der håndterer denne særlige situation rigtig godt."

Hvad har du størst forventning til i 2021 og hvorfor?

"Min forventning…eller snarere mit håb er, at vi ser ind i det man kunne kalde et normalår i 2021. Der er ingen tvivl om, at 2020 har budt en række uforudsete udfordringer, som har påvirket vores forretning, og vores mulighed for at udvikle koncernen i den grad, vi gerne havde set. Hvis vi med effektive vacciner får corona under kontrol er mit håb, at 2021 bliver året, hvor hovedfokus skifter fra håndtering og sikring af drift til endnu mere fokus på udvikling af endnu flere effektive, bæredygtige løsninger til de landmænd, vi handler med. "

Hvilken arbejdsdag var i 2020 den bedste for dig og hvorfor?

"Der har, på trods af rigtig mange udfordringer i løbet af året, været nogle stykker. Jeg kan nok ikke nævne en bestemt. Det var f.eks. rigtig positivt, at vi lykkedes med at indgå aftaler omkring overtagelse af alle aktier Hedegaard samt købet af Himmerlands Grovvarer. Det giver nogle helt nye muligheder for samarbejde, effektivisering og koordinering i vores danske grovvareaktiviteter. Det var også en god dag, da vi i starten af året fik konkurrencemyndighederne godkendelse af vores køb af maskinaktiviteter i Estland, Letland og Litauen. Det har givet os endnu stærkere platform med maskinsalg i ni lande, og vi er blevet den største forhandler af Claas på verdensplan."

Hvilken arbejdsdag var i 2020 den hårdeste for dig og hvorfor?

"Den hårdeste arbejdsdag i 2020 var helt præcist søndag den 19. april. Det var den dag, at vi i Danish Agro koncernen blev ramt af et ondsindet IT hackerangreb, der ramte store dele af vores IT-miljø. Fra den ene dag til den anden havde vi ikke adgang til en række kritiske programmer og systemer. Jeg blev informeret om angrebet om formiddagen, og det stod hurtigt klart, at det var alvorligt og koncernens fremtid i værste fald var på spil. Jeg og en task force-gruppe brugte hele søndag dag og nat på at få et overblik over situationen, udarbejde en plan for håndtering af angrebet samt forberede kommunikation."

Hvad er den vigtigste beslutning, du har truffet i 2020 og hvorfor?

"Den absolut vigtigste beslutning i 2020 omhandlede håndteringen af det hackerangreb vi blev ramt af i april i år. Vi besluttede ret hurtigt at melde offentligt ud om hackerangrebet og ikke at indgå i nogen form for kommunikation eller forhandling med hackerne. De beslutninger vi tog i de første timer efter vi var ramt af hackerne, var også de beslutninger, der potentielt ville kunne have haft størst vidtrækkende konsekvenser. Heldigvis ser det i bagklogskabens lys ud til, at vi tog de rigtige beslutninger i de hektiske april-dage."

Hvad er den største fejltagelse, du har begået i 2020, og hvad gjorde du for at rette op på det?

"Der har sikkert været flere, men jeg kan ikke pege på helt store åbenlyse fejltagelser i 2020 – det er der sikkert andre der er bedre til at vurdere. Jeg begår heldigvis hele tiden fejl, og her er det vigtigt, at man erkender de fejl, der er begået, kommer videre og sikrer, at man så vidt muligt ikke laver dem to gange."

Landets næststørste grovvareselskab får 100 procent verificeret soja i 2025

Danhatchs danske afdeling henter ny direktør hos DLG

Grovvareselskab udvider kapacitet i vigtigt knudepunkt  

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch