AgriWatch

Arla-formand: Vi har manglet kompetencer

Andelsselskabets bestyrelse har fundet det nødvendigt at bringe ekstra ekspertise ind. Det sker i en erkendelse af, at landmænd ikke ved alt, fortæller formanden til AgriWatch.

Jan Toft Nørgaard blev valgt til formand for Arla i 2018. Han har været mælkeproducent siden 1982 og repræsentantskabsmedlem i andelsselskabet siden 1996. | Foto: Pedersen Mikkel Berg/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Arlas to nyudnævnte eksterne rådgivere er nok oftere vant til at optræde i skjorte frem for overalls og gummistøvler, men det gør intet, lyder det fra andelsselskabets bestyrelsesformand, Jan Toft Nørgaard.

Han mener, at det er den rette beslutning at åbne bestyrelsen op for folk, der ikke har sin vante gang som landmand, som det skete onsdag. Her blev Florence Rollet og Nana Bule præsenteret som nye eksterne rådgivere for bestyrelsen hos mælkegiganten.

Formand nåede til erkendelse

Det skete i en erkendelse af, at den siddende bestyrelse havde brug for at få ny viden ind, fortæller Jan Toft Nørgaard.

"Vi har haft en god og konstruktiv debat om, hvordan bestyrelsen bedst muligt fik lukket det gab, der var opstået i forhold til besiddelsen af kompetencer. Som landmænd er vi stærke inden for virksomhedsforståelse og økonomi, men vi måtte erkende, at det ikke er nok, når vi gerne vil have det bedst mulige grundlag at træffe beslutninger ud fra," siger han og henviser til, at selskabet har fået lavet en kompetencekortlægning, som viste, at der manglende viden inden for digitalisering og branding.

De to nyudnævnte eksterne rådgiver har henholdsvis en baggrund hos FMCG-virksomheder som Pepsi samt Danone og i tech-branchen, hvilket gør, at de har den efterspurgte ekspertise, mener Jan Toft Nørgaard.

"Digitaliseringen er gået så hurtigt, så det vil have større konsekvenser på sigt, hvis vi ikke reagerede og tog nogle nye ansigter ind. Det vil gavne Arla både nu og her samt på sigt. Derfor kan jeg kun sige, at det er positivt, at vi har taget det skridt. Det er heller ikke noget helt nyt at gøre i andelsselskaberne," siger han og tilføjer en bemærkning om, at Danish Crown allerede er gået den vej og har bestyrelsesmedlemmer, der ikke er svineproducenter.

Opbakning fra baglandet

Der er på nuværende tidspunkt ingen planer om at udnævne flere eksterne rådgivere, men det er ifølge Jan Toft Nørgaard ikke et udtryk for en skepsis blandt andelshaverne.

"Ingen har oplevet beslutningen som et angreb. Repræsentantskabet har i en tid opfordret til at sikre, at bestyrelsen var solid nok til at løse alle opgaver og træffe de rette beslutninger. Det har vi taget konsekvensen af, hvilket der har været bred opbakning til," siger han.

Jan Toft Nørgaard forklarer yderligere at skulle bestyrelsen i Arla senere hen stå og mangle andre kompetencer, vil den ikke være nervøs for at tage flere ind ude fra.

"Det handler om, at vi som bestyrelse skal være ansvarlige og levere det bedst mulige arbejde til gavn for ejerne," fastslår formanden, der anser det som en styrke at kende sine udfordringer.

Arla taber terræn på listen over populære arbejdspladser

Arla får eksterne rådgivere i bestyrelsen

Arla sænker afregningspris til svenske økologer 

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch